Voorwoord

Geachte lezer,

Met genoegen bieden wij u hierbij de jaarstukken 2023 van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp aan. In deze stukken leggen wij verantwoording af over het gevoerde beleid en de daarbij behorende financiële situatie van onze gemeente gedurende het afgelopen boekjaar.

Het jaar 2023 heeft in het teken gestaan van diverse ontwikkelingen en uitdagingen voor onze gemeente. Zo was 2023 het eerste volle jaar waarin de uitvoeringsagenda vanuit het raadsakkoord op hoofdlijnen ‘Bouwen aan de toekomst’ de basis vormde. Financieel stond onze gemeente er in 2023 goed voor. We zijn het jaar gestart met een verwacht overschot in de begroting van ongeveer zeven miljoen euro. Uiteindelijk hebben we het jaar 2023 financieel kunnen afsluiten met een overschot van ruim vijftien miljoen euro. Dit kwam onder andere doordat wij aan het einde van het jaar nog een flink bedrag ontvingen van het rijk. Een groot deel van het overschot over 2023, zo’n zeven miljoen euro, is gereserveerd voor uitgaven die de gemeente in 2024 en verder met dit geld moet doen. Het overgebleven bedrag wordt aan de algemene reserves van de gemeente toegevoegd. Met dit geld kan de gemeente toekomstige investeringen doen en eventuele tegenvallers opvangen.

Ondanks dat 2023 voor de gemeente financieel een goed jaar was, had en heeft de gemeente te maken met grote financiële onzekerheden, risico’s en uitdagingen. In eigen land hebben de gemeenten te maken met een toenemende onzekerheid over het geld dat zij in de komende jaren van het rijk, via het gemeentefonds, zullen krijgen. Het rijk heeft de afgelopen tijd veel taken aan de gemeenten overgedragen met niet altijd voldoende geld om deze uit te voeren. Daarnaast hebben gemeenten, als werkgever, ook last van krapte op de arbeidsmarkt en is het steeds moeilijker om voor de uitvoering van alle taken voldoende mensen te vinden.

In de jaarstukken vindt u een gedetailleerd overzicht van de financiële resultaten, het gevoerde beleid en de behaalde doelstellingen. Tevens geven wij inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en dienstverlening die in het jaar 2023 hebben plaatsgevonden.

Een belangrijke wijziging in de wijze van verantwoording vanaf 2023 is de zogenaamde rechtmatigheidsverantwoording van het college aan de raad. De rechtmatigheidsverantwoording is een gevolg van de invoering van de Wet decentrale rekenkamers met ingang van 1 januari 2023. In deze verantwoording geeft het college inzicht in de wijze waarop de uitgaven volgens de geldende wetten en regels zijn gedaan. Het is ons in samenwerking met de raad en onze nieuwe accountant, Publieke Sector Accountants (PSA) gelukt om conform de nieuwe wetgeving, en de omissies daaromtrent, tot een goede verantwoording te komen. Ons streven is onverminderd om in 2026 door te groeien naar een In Control verklaring in plaats van een rechtmatigheidsverantwoording.

Wij danken alle betrokkenen, waaronder onze medewerkers, bestuurders, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners, voor hun bijdrage aan de totstandkoming van deze jaarstukken. Hun inzet en samenwerking hebben bijgedragen aan het realiseren van onze doelstellingen en het versterken van de leefbaarheid en vitaliteit van onze gemeente.

Wij wensen u veel leesplezier en nodigen u uit om bij vragen of opmerkingen contact met ons op te nemen.

Pijnacker, mei 2024

Namens het College van Burgemeester en Wethouders van Pijnacker-Nootdorp,

Peter Hennevanger, wethouder financiën.