Leeswijzer
De jaarstukken zijn het instrument om te beoordelen of het college in overeenstemming met de in de programmabegroting gestelde kaders heeft geopereerd. De jaarstukken zijn daarmee het sluitstuk van de planning- en controlcyclus.
De jaarstukken bestaan uit twee delen:
het jaarverslag met daarin de programmaverantwoording met de paragrafen en;
de jaarrekening met daarin de programmarekening met toelichting en de balans met toelichting.
Jaarverslag
Programmaverantwoording
Hier wordt ingegaan op de resultaten per programma, zowel in beleidsmatig als in financieel opzicht. De programmaverantwoording begint met de doelstelling van het programma en bestaat daarna uit de volgende onderdelen:
Wat wilden we bereiken? (maatschappelijk effect)
Hier zijn de subdoelstellingen van het programma vermeld.
Wat hebben wij daarvoor gedaan? (inspanning/rol van de gemeente)
Wat is de inspanning van de gemeente om het maatschappelijk effect te bereiken.
Realisatie maatschappelijk effect
Per subdoelstelling is één of een aantal activiteiten benoemd die bijdragen om het gewenste effect te realiseren.
In 2023 bevatte de uitvoeringsagenda 105 activiteiten (opgaven vanuit de begroting), verdeeld over negen programma’s. In de stand van zaken van de uitvoeringsagenda wordt het zogenaamde ‘verkeerslichten model’ toegepast en krijgt iedere activiteit dus 1 van de 5 onderstaande kleuren mee. De verklaring van de kleuren is als volgt:
Blauw: Gerealiseerd/vervallen/afgedaan. | |
Groen: Conform planning na marginale aanpassingen en maximaal eenmaal zonder het ontstaan van politiek/bestuurlijke, maatschappelijke of financiële risico’s. | |
Geel: Vertraagd door externe oorzaken, dus buiten onze directe invloedsfeer om. Er ontstaan geen risico’s. | |
Oranje: Vraagt aandacht. Planning is aangepast en vergroot politiek/bestuurlijke, maatschappelijke of financiële risico’s. Maatregelen t.b.v.risicobeheersing reeds vermeld. | |
Rood: Crisis. | |
Grijs : Geen statusinformatie geleverd. |
Na het beleidsmatig onderdeel volgt het onderdeel ‘Wat heeft het gekost?' waaronder diverse financiële overzichten zijn opgenomen en de lasten en baten per taakveld van de:
primaire begroting 2023
begroting 2023 na wijziging
rekening 2022
rekening 2023
afwijking ten opzichte van begroting 2023 na wijziging
afwijking ten opzichte van rekening 2022.
Tevens wordt een financiële analyse gegeven van de afwijking tussen de begroting (na wijziging) 2023 en de rekening 2023. Daarna volgt een overzicht van de beschikbare investeringen 2023, de werkelijke uitgaven daarop en een toelichting.
Paragrafen
Als apart programma wordt een toelichting gegeven op de Algemene dekkingsmiddelen, overhead, VPB en de post onvoorzien. Hierin worden de algemene middelen van de gemeente toegelicht; waar komt het geld vandaan dat de gemeente in 2023 heeft besteed? Specifieke uitkeringen en ontvangsten worden bij de programma’s toegelicht voor zover hierover relevante ontwikkelingen zijn te melden.
In de paragrafen komen de onderwerpen aan de orde die van belang zijn om inzicht te krijgen in de financiële positie van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. De paragrafen geven vanuit diverse perspectieven een dwarsdoorsnede van de rekening. De focus is daarbij gericht op belangrijke beheerprocessen en het beleid dat daaraan ten grondslag ligt.
U vindt daarin de verantwoording over de volgende beheersmatige onderwerpen:
Lokale heffingen
Weerstandsvermogen en risicobeheersing
Onderhoud kapitaalgoederen
Financiering
Bedrijfsvoering (inclusief Rechtmatigheids Verantwoording)
Verbonden partijen
Grondbeleid
Gemalendienst NAD
Ruimtelijk Domein
Sociaal Domein
Wet open Overheid (Woo)
Jaarrekening
Programmarekening en toelichting
In dit hoofdstuk zijn diverse (verplichte) financiële overzichten opgenomen met vergelijkende cijfers. Het is in feite een andere wijze van presenteren van de cijfers die zijn opgenomen in de programma-verantwoording onder het kopje 'Wat heeft het gekost?' en enkele aanvullende financiële overzichten.
Balans en toelichting
Het laatste onderdeel gaat in op de financiële positie aan de hand van de balans. Daarbij is aandacht geschonken aan de balanspositie van het eigen vermogen en de mutaties die daar het afgelopen jaar in hebben plaatsgevonden.