Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op vijf prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2022 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 04 Groen en recreatie

Hoofdactiviteit (rol): 4.01 Bepalen en regisseren doelen m.b.t. een klimaatbestendige gemeente

Maatregelen uitvoeren conform Waterklimaatplan 2017-2020, jaarschijf 2020, en actualiseren Waterklimaatplan

Uitgevoerde stresstest hitte, droogte en wateroverlast

In 2022 zijn onder andere de volgende maatregelen uitgevoerd:
* In de tweede helft van 2022 zijn we gestart met een hittestresstest, welke in Q1 van 2023 zal worden afgerond. Met de uitkomsten van de hittestresstest bekijken wij bijvoorbeeld waar de gemeente versteende wijken (extra) kan vergroenen.
* Om bewoners te stimuleren hun tuinen te vergroenen/klimaatbestendiger te maken, hebben wij in april 2022 een “Klimaatkraam” georganiseerd, samen met o.a. het Hoogheemraadschap en de woningbouwvereniging. Ook zijn er diverse geveltuintjes gerealiseerd door zowel de woningbouwvereniging als de gemeente.
* In 2022 zijn er twee gronddammen (zonder functie) verwijderd aan de Oudeweg, dit om het watersysteem robuuster te maken.
* Naast het reguliere onderhoud van watergangen zijn er op enkele plaatsen bladeren/kroos verwijderd.

Hoofdactiviteit (rol): 4.02 Regisseren aanleg en beheer van natuur- en recreatiegebied

Afronden Groenzoom, omgeving Molenlaan

Uitvoering en realisatie project omgeving Molenlaan

In 2021 is de gemeente eigenaar geworden van de noodzakelijke gronden (fietspad & waterverbinding) voor het kunnen afronden van deelgebied 4 van de Groenzoom nabij de Molenlaan.
In 2022 is de voorbereiding van de uitvoering van dit laatste deel van deelgebied 4 van de Groenzoom gestart. De planning is om de uitvoering medio 2024 af te ronden.

Realiseren ecologische en recreatieve verbinding Groenzoom-De Balij

Start uitvoering recreatief-ecologische verbinding bij Katwijkerlaan

Het definitieve ontwerp van deze verbinding is eind mei 2022 gecommuniceerd met de omgeving. De realisatie wordt in twee delen uitgevoerd:
- Deel 1: Reesloot tot Katwijkerlaan (inclusief een tijdelijke dam). De planning is om in het voorjaar 2023 te starten met de uitvoering.
- Deel 2: S-bocht Katwijkerlaan. Dit deel is gekoppeld aan de ontwikkelingen van de reconstructie van de Katwijkerlaan (onder andere de vervanging van de kering/damwand en verwerving van een stukje grond). De planning is om in 2023 te starten met het wijzigen van het bestemmingsplan. De planning van de uitvoering is afhankelijk van de totale reconstructie.

Hoofdactiviteit (rol): 4.03 Regisseren ontwikkeling van een samenhangend, ecologisch netwerk

Alle beheerplannen minimaal eens per vier jaar actualiseren

Omgevingsplan Groen en recreatie opgesteld

In juni 2022 is de kaderstellende notitie voor het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen door de raad vastgesteld. Het Omgevingsprogramma Groen in en om de Kernen omvat de thema's natuur, recreatie, spelen, openbaar groen en dierenwelzijn, zowel in het groene buitengebied als in de kernen.
Het is ook een pilot bij de implementatie van de Omgevingswet, waarin het omgevingsprogramma een van de kerninstrumenten is.
In januari 2023 starten wij met het participatieproces met inwoners en andere partijen. Het proces omvat meerdere stappen met verschillende tussenproducten en participatiemomenten. De vaststelling van het Omgevingsprogramma is voorzien voor de eerste helft van 2024.

Maatregelen uitvoeren conform beleidsplan Natuur op de Kaart, jaarschijf 2022

Hofweg, groene inrichting van de middenberm

In het derde kwartaal van 2022 is een schets/voorlopig ontwerp gemaakt van dit project. Dit is ook besproken met omwonenden.
In januari 2023 maken wij een een raming van dit ontwerp, waarbij we bij de Kadernota voorstellen doen mocht extra budget nodig zijn.
De planning is om in het derde kwartaal van 2023 te starten met de uitvoering, mits hiervoor de benodigde middelen beschikbaar zijn.

Maatregelen uitvoeren conform Uitvoeringsplan Dierenwelzijn 2020-2022

Uitgevoerde maatregelen dierenwelzijn

In 2022 zijn de maatregelen in het uitvoeringsplan van dierenwelzijn uitgevoerd. Een externe ontwikkeling is de sluiting in 2022 van de Wildopvang in Delft.
Voor 2023 wordt daarom met de vogelopvang in Den Haag een nieuw en aangepaste overeenkomst gesloten, waarin de gevolgen van de sluiting van de Delftse Wildopvang zijn verwerkt.

Hoofdactiviteit (rol): 4.04 Regisseren verbetering van de gebruikskwaliteit van het groene buitengebied

Planvorming en uitvoeren maatregelen voor het vergroten van de recreatieve gebruiksmogelijkheden en beleving in het buitengebied van de gemeente

Realisatie weidevogelkerngebied Zuidpolder van Delfgauw

In juni 2021 heeft de raad ingestemd met de realisatie van het weidevogelkerngebied in de Zuidpolder van Delfgauw. Het gaat om het optimaal inrichten en beheren van ongeveer 110 hectare. Het eigendom en beheer komt uiteindelijk bij de gemeente en Staatsbosbeheer te liggen.
In 2022 is hiervoor een succesvol kavelruilproces uitgevoerd met circa twintig grondeigenaren. Hierdoor ligt er een aaneengesloten gebied, dat kan worden ingericht en uiteindelijk beheerd als weidevogelgebied. De planning is dat het kerngebied in 2024 is ingericht.
De provincie voert een procedure om dit gebied toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).