Algemene omschrijving
Dit programma bestaat uit drie onderdelen:
Bestuur;
Samenwerkingverbanden;
Dienstverlening.
Dit programma gaat zowel over de voorwaarden voor het bestuur om zijn wettelijke en autonome taken te kunnen uitvoeren en om de bestuurlijke en politieke ambities te kunnen realiseren als over onze dienstverlening.
Wat wilden we bereiken ?
Een krachtig bestuur en een effectief en efficiënt werkende dienstverleningsorganisatie
Goede democratische besluitvorming
Onze positie in de Metropoolregio is benut
De publieksdienstverlening is naar tevredenheid van inwoners en ondernemers
De Wet Open Overheid (Woo) en de Wet Digitale Overheid (Wdo).
1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college en in verbinding met de samenleving
2. Deelnemen aan, benutten en bewaken van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
3. Doorontwikkelen van de (digitale) dienstverlening
Besturen doen we niet alleen, maar altijd samen met anderen en vooral met organisaties die een rol spelen in de samenleving; onze maatschappelijke partners. In dit programma komen verschillende onderdelen van samenwerking aan de orde. Onder meer:
Hoe de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders met elkaar omgaan;
De verplichtingen over en weer van de gemeente aan de ene kant en ondernemers en maatschappelijke organisaties aan de andere kant;
Een evenwichtige relatie met individuele inwoners, waarbij het op de eerste plaats gaat om dienstverlening.
Het bestuur van onze gemeente werkt niet geïsoleerd. Gelet op de geografische ligging is dat ook niet mogelijk. Op alle beleidsterreinen is sprake van maatschappelijke samenhang, die weinig rekening houdt met gemeentegrenzen. Samenwerking tussen gemeenten is essentieel en soms verplicht. De specifieke positie van Pijnacker-Nootdorp in de regio willen we zo goed mogelijk benutten voor onze inwoners en de metropoolregio.
Onze dienstverlening laat zich zien als een dynamisch proces dat zich constant aanpast aan de eisen van de tijd. Dit betekent dat wij onze dienstverlening continu aanpassen aan wat de inwoner en de samenleving nodig heeft. Hoe klanten onze dienstverlening ervaren wordt bepaald vanaf het allereerste contactmoment. Een succesvolle digitale gemeentelijke dienstverlening is hierbij essentieel.
Goede democratische besluitvorming
Het raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026, "Bouwen aan de toekomst" is tot stand gekomen met medewerking van acht van de negen fracties in de gemeenteraad. De raad heeft het nieuwe raadsakkoord op 15 juni 2022 vastgesteld. In 2023 is volgens planning gewerkt aan het raadsadkkoord en de bijbehorende Uitvoeringsagenda 2022-2026. Het raadsakkoord verwoort de gemeentelijke ambities binnen het ruimtelijk en sociaal domein en de afspraken per begrotingsprogramma met opdrachten aan het college. Die afspraken en opdrachten zijn in de Uitvoeringsagenda 2022-2026 uitgewerkt in programmadoelstellingen en acties met concrete activiteiten voor de meerjarenbegroting. Dit is de derde termijn dat de raad en het college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp samenwerken vanuit een breed gedragen afsprakenkader. In de gemeente is de raad het hoogste besluitvormende orgaan. De raad stelt kaders en geeft opdracht aan het college vanuit dualisme. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering en de raad controleert of datgene wat beoogd is ook gerealiseerd is. Dat betekent dat er sprake is van een samenspel tussen het college en de raad. Halverwege de raadsperiode wordt er een mid-term review uitgewerkt voor een tussenbalans van zowel het raadsakkoord als de uitvoeringsagenda.
Onze positie in de Metropoolregio is benut
Wij maken deel uit van de Metropoolregio. Voor onderwerpen die de gemeentegrenzen overschrijden werken we samen in regioverband. Belangrijkste motieven voor regionale samenwerking zijn, dat het leven van onze inwoners niet stopt bij de gemeentegrenzen en om de krachten te bundelen: samen staan we sterker. Op sommige onderdelen is samenwerken wettelijk verplicht, zoals bij participatie in de arbeidsmarktregio. Sommige samenwerkingsverbanden zijn vrijwillig in de vorm van een gemeenschappelijke regeling (GR). In 2014 maakten 23 gemeenten binnen de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) de keuze voor regionale samenwerking. De regionale samenwerking MRDH werd bekrachtigd met een gemeenschappelijke regeling met twee kerntaken: het versterken van het economisch vestigingsklimaat en het verbeteren van de bereikbaarheid. De groei van de regio, de kwaliteit van de leefomgeving, de noodzakelijke vernieuwing van de economie en het herstel na corona maken samenwerking ook na 10 jaar nog altijd noodzakelijk.
Elke nieuwe gemeenteraadsperiode stelt het bestuur van de MRDH een regionale strategische agenda vast, van waaruit de regionale vraagstukken worden opgepakt. Op 26 mei 2023 stelde het algemeen bestuur van de MRDH de Strategische Agenda "Met elkaar, voor elkaar" vast. Deze agenda 2023-2026 bepaalt de koers voor de komende vier jaar en moet invulling geven aan de grote ambities en opgaven die er in onze metropoolregio zijn. De agenda gaat uit van vier grote opgaven die vertaald worden naar zes concrete opdrachten. De inzet is gericht op brede welvaart voor alle huidige en toekomstige inwoners van de metropoolregio, door de bereikbaarheid verder te verbeteren en de economie te vernieuwen.
Op sommige onderdelen is samenwerken wettelijk verplicht, zoals bij participatie in de arbeidsmarktregio. Sommige samenwerkingsverbanden zijn vrijwillig in de vorm van een gemeenschappelijke regeling (GR).
De publieksdienstverlening is naar tevredenheid van inwoners en ondernemers
Publieksdienstverlening is een kerntaak van de gemeente. Diensten worden via verschillende kanalen geleverd. Dat kan aan de balie, schriftelijk, telefonisch of digitaal en gaat over een breed scala aan activiteiten: van meldingen van verhuizingen tot het doorgeven van overlijden, van reserveringen voor het voltrekken van een huwelijk tot het aanvragen van nieuwe identiteitsbewijzen. Daarnaast kunnen inwoners, ondernemers en instellingen zich ook tot de gemeente richten voor het zoeken naar informatie of het stellen van een vraag. Gemeenten zijn de meest nabije overheid. Zowel letterlijk, waar het gaat om de leefomgeving van mensen, als figuurlijk, waar het gaat om benaderbaarheid en uitvoering van beleid dat direct de levens van inwoners en ondernemers raakt.
Ons doel is de digitale dienstverlening klantgericht te versterken en maatwerk te bieden waar nodig, ook in de vorm van persoonlijk contact. In 2015 heeft de raad de ‘Visie op de doorontwikkeling van de digitale dienstverlening’ vastgesteld vanuit het principe ‘Digitaal waar het kan, persoonlijk waar nodig’. Daarmee wordt informatie digitaal in het gehele werkproces verwerkt. Wat niet digitaal is, wordt digitaal gemaakt, zodat workflow analyse van informatie toegepast kan worden. De verschillende kanalen zijn met elkaar verbonden. Het functioneren van de dienstverleningskanalen en -processen wordt voortdurend gemonitord en verbeterd. Onze nieuwe website is daar een voorbeeld van.
Naar aanleiding van het Rekenkamerrapport over digitale dienstverlening (maart 2023), heeft de raad aan het college verzocht om met een startnotitie te komen voor het herijken van de visie op de digitale dienstverlening. Het college heeft eind 2023 besloten om de gehele visie op de dienstverlening te herijken, inclusief digitale dienstverlening. Een startnotitie hiervoor is gepland voor Q3 2024.
De Wet Open Overheid (Woo) en de Wet Digitale Overheid (Wdo).
De Woo is op 1 mei 2022 deels in werking getreden en is gericht op een transparante en betrouwbare overheid. Met de wet worden de besluitvormingsprocessen van lokale overheden en de inrichting van de informatiehuishouding in brede zin geraakt: technisch en qua databeheer en -kwaliteit. Onze systemen moeten hierop worden ingericht en gekoppeld worden aan een landelijk platform voor overheidsinformatie om data te ontsluiten. De gedeeltelijke inwerkingtreding van de Woo is goed verlopen. De Woo-verzoeken (voorheen Wob-verzoeken) worden via het hierbij behorende proces afgehandeld. Als gemeente voldoen we daarmee op dit moment aan de geldende wet- en regelgeving.
De Wdo kent ook gefaseerde invoering en de inwerkingtreding is per 1 juli 2023 een feit. De wet legt de basis voor die verdere digitalisering, regulering van de digitale overheid en de generieke digitale voorzieningen in een gemeenschappelijke infrastructuur van de overheid. Om ons voor te bereiden op de Wdo is bij de kadernota 2023 afgesproken om een plan van aanpak en implementatieplan digitale dienstverlening op te stellen. Beide plannen zijn uitgesteld in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek door de Rekenkamercommissie naar onze digitale dienstverlening. De aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport krijgen een plek in de op te stellen startnotitie waarmee de raad de kaders kan bepalen voor het opstellen van een nieuwe visie op de gehele dienstverlening van de gemeente aan inwoners en ondernemers. Digitale dienstverlening heeft hierin nadrukkelijk de aandacht.