Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op drie prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2023 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 09 Bestuur en dienstverlening

Hoofdactiviteit (rol): 1. Zorgen voor goede besluitvorming in de gemeenteraad en het college met participatie van inwoners

Doorontwikkeling (burger)participatie

Vastgesteld participatiebeleid

In september 2023 heeft het college ingestemd met het implementatieplan voor de doorontwikkeling van burgerparticipatie en de raad hierover geïnformeerd. Een belangrijk onderdeel van de implementatie is de scholing van medewerkers. Een scholingsprogramma is ingekocht en wordt in de eerste helft van 2024 uitgerold. Vanaf 1 oktober 2023 is het beleid in uitvoering. Na twee jaren praktijkervaring met het beleid, wordt de evaluatie eind 2025 uitgevoerd.

Omzetten inspraakverordening naar participatieverordening

Participatieverordening

De participatieverordening is tegelijk met het participatiebeleid vastgesteld en sinds 1 oktober 2023 in werking.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Deelnemen aan, benutten en bewaken van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Versterken regionale samenwerking

Nota Verbonden Partijen 2022-2025

In 2023 hebben de besturen van diverse gemeenschappelijke regelingen de besluitvorming over aanpassingen in de gemeenschappelijke regelingen voorbereid, zodat uiterlijk op 1 juli 2024 voldaan wordt aan de wettelijke verplichting uit de ‘nieuwe’ Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De door uw raad ingestelde raadswerkgroep is bijeen gekomen voor het opstellen van zienswijzen op de ontwerp GR-en van Avalex, MRDH en SbJH. Voor de definitieve wijziging van de GR Avalex heeft uw raad het college toestemming voor vaststelling gegeven. Het doorlopen proces en door de bijeenkomst van uw raadswerkgroep is in 2023 bijgedragen aan hetgeen wij met elkaar wilden bereiken, goede democratische besluitvorming.


Hoofdactiviteit (rol): 3. Dienstverlening aan inwoners en ondernemers verbeteren

Actualiseren visie op (digitale) dienstverlening

Geactualiseerde visie op (digitale) dienstverlening

Het college heeft in januari 2024 besloten om de gehele visie op de dienstverlening te herijken omdat de huidige visies op 1) de dienstverlening uit 2007 en 2) de visie op de digitale dienstverlening uit 2015 verouderd zijn.
Wij zien belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op onze gehele gemeentelijke dienstverlening en op het functioneren van de ambtelijke organisatie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het belang dat de samenleving hecht aan “maatwerk” in de dienstverlening, de rol van kunstmatige intelligentie en het oplopende tekort op de arbeidsmarkt. Om die reden hebben wij besloten om parallel aan een organisatieontwikkeltraject - dat door de ambtelijke organisatie is opgestart - een startnotitie uit te werken voor het herijken van onze visie op de dienstverlening. De aanbevelingen uit het Rekenkameronderzoek over de (digitale) dienstverlening nemen wij daarin mee.
De startnotitie is voorzien voor Q3 van dit jaar. De raad heeft hierover een informatienota ontvangen.

Het iteratief verbeteren van de digitaal aan te vragen producten

We behouden de score op digitale volwassenheid en verbeteren de score op klantbeleving

Het iteratief verbeteren van digitaal aan te vragen producten is onderdeel van het het verbeterplan dienstverlening voor de korte termijn als in de nog te ontwikkelen bredere visie op (digitale) dienstverlening.
In Q2 2024 wordt een gebruikersonderzoek voor de website uitgevoerd.

Opstellen bestedingsplan vrijgekomen rijksmiddelen t.b.v. het fundamenteel verbeteren van de dienstverlening

Raadsvoorstel over het bestedingsplan

Een bestedingsplan opstellen is voor nu niet nodig, het extra budget dat vanuit de rijksmiddelen beschikbaar is gesteld wordt meegenomen in het op te stellen verbeterplan (digitale) dienstverlening voor 2024 en 2025.
Wij zijn bezig met een verbeterplan voor dienstverlening aan inwoners en ondernemers, hiervoor hebben wij een projectleider aangesteld die in Q1 is gestart om de organisatie hierbij te ondersteunen.

Sinds ruim één jaar monitoren wij het verloop van de digitale dienstverlening en de ervaringen met de digitale producten die wij beschikbaar hebben voor de inwoners.

Uitvoeren onderzoek naar digitale volwassenheid

Actuele informatie op www.waarstaatjegemeente.nl

Een separaat onderzoek uitvoeren lijkt voor dit moment onnodig.
Het gaat over specifieke producten die digitaal aan te vragen zijn. Landelijk wordt informatie verzameld over de producten die gemeenten digitaal aanbieden. Het gaat om bijvoorbeeld de mogelijkheden om op digitale wijze een aanvraag in te dienen voor een dienst die de gemeente verleent.
Wij hebben al ruim honderd producten digitaal beschikbaar en in gebruik. Ter voorbereiding op de herijking van de visie op de dienstverlening zal beoordeeld worden welke informatie nog mist om een compleet beeld aan te leveren ten hoeve van de site waarstaatjegemeente.nl .

Voorbereidende organisatorische en technische werkzaamheden verrichten in aanloop naar de Wet digitale overheid

Een soepele inwerkingtreding van de Wdo waarbij voldaan wordt aan wet- en regelgeving

De Wet digitale overheid (Wdo) is een kaderwet die gericht is op de veilige en betrouwbare digitalisering van overheidsdiensten in Nederland. De wet stelt regels vast voor veilige toegang tot digitale overheidsdiensten, waarbij zowel publieke als goedgekeurde private inlogmiddelen gebruikt kunnen worden. Het legt verplichtingen op aan overheidsorganisaties om hun digitale dienstverlening in te delen op basis van betrouwbaarheidsniveaus en deze inlogmiddelen te accepteren. De wet bevat ook voorschriften voor informatieveiligheid, privacybescherming, en het gebruik van open standaarden. Daarnaast zorgt de Wdo voor de wettelijke verankering van digitale toegankelijkheid, waardoor de digitale dienstverlening van de overheid inclusiever wordt.

Er is nog veel onduidelijk over de manier waarop gemeenten aan de wet kunnen voldoen. Wel is duidelijk dat gemeenten de betrouwbaarheidsniveaus voor het inloggen bij bepaalde gemeentelijke dienstverlening moeten verhogen. Om ons voor te bereiden op de Wdo, gaan we beginnen met het classificeren van de betrouwbaarheidsniveaus van alle digitale diensten die wij aan burgers en bedrijven leveren. De VNG heeft hiervoor een classificatie ontwikkeld die wij tegen onze producten aan kunnen houden.

Voor de digitale toegankelijkheid is een coördinator aangewezen. Deze coördinator gaat dit onderwerp bewaken en aanjagen, heeft overzicht van de diverse websites, (sub)domeinen en zorgt dat die zo goed mogelijk voldoen aan de eisen van digitoegankelijkheid. Deze persoon gaat zich richten op het classificeren van de betrouwbaarheidsniveau’s.

Voorbereidende organisatorische en technische werkzaamheden verrichten in aanloop naar de Wet open overheidweerstand

Een soepele inwerkingtreding van de Woo waarbij voldaan wordt aan wet- en regelgeving

De Wet open overheid is op 1 mei 2022 in werking getreden. De wet is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. De Woo legt op bestuursorganen twee openbaarmakingsverplichtingen: op verzoek (passieve openbaarmaking) en uit eigen beweging (actieve openbaarmaking).
De passieve openbaarmakingsverplichting uit de Woo bestaat uit de behandeling van ingediende Woo-verzoeken. Daarvoor geldt dat deze verzoeken, net als onder de voorganger van de Woo (de Wet openbaarheid van bestuur), worden behandeld door team Juridische Zaken. Hiervoor zijn geen organisatorische maatregelen nodig. Dit ligt anders bij de verplichting uit de Woo dat overheden niet alleen op verzoek, maar ook uit eigen beweging categorieën van informatie openbaar moeten maken (zijnde: de actieve openbaarmakingsverplichting). Het artikel in de Woo waarin deze verplichting is opgenomen en de betreffende informatie-categorieën zijn benoemd (artikel 3.3, eerste en tweede lid) is nog niet in werking getreden. Dat volgt op termijn en zal gefaseerd plaatsvinden. Een exacte planning of volgorde is op dit moment nog niet bekend. De ambtelijke projectgroep gaat aan de slag met de acties die nodig zijn voor de verdere voorbereiding.


Voorbereidende organisatorische en technische werkzaamheden verrichten in het kader van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

We behouden de score op digitale volwassenheid en verbeteren de score op klantbeleving

Een toegankelijke website is voor alle doelgroepen beter te gebruiken. Daarom staat in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid dat overheidssites moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals vastgelegd in EN 301 549/WCAG 2.1 en daarover verantwoording moeten afleggen in een gepubliceerde toegankelijkheidsverklaring.
Zomer 2023 zijn de websites van de gemeente getest op digitale toegankelijkheid. De resultaten worden verwerkt en de aanbevelingen zo goed mogelijk opgevolgd. De huidige B score voor de algemene website wordt minimaal gehandhaafd. De toegankelijkheidsverklaringen zullen worden gepubliceerd op de betreffende websites.