Algemene omschrijving

Het programma Mobiliteit bestaat uit drie onderdelen:

  1. Verkeer en wegen;

  2. Parkeren;

  3. Openbaar vervoer.

Met de uitwerking van deze onderdelen werken we aan de voorwaarden om de mobiliteit van de huidige en toekomstige inwoners en bedrijven mogelijk te maken.

Wat wilden we bereiken ?

Doelstelling

Duurzame mobiliteit

Wat wilden we bereiken

Een bereikbare gemeente

Een verkeersveilige gemeente

Schoon vervoer

Wat hebben we daarvoor gedaan

1. Faciliteren van efficiënt gebruik van de beschikbare weg- en parkeercapaciteit

2. Regisseren van instandhouding basisinfrastructuur

3. Faciliteren van verkeersveilig gedrag

4. Faciliteren van een schone vervoerswijzekeuze

Met de uitvoering van dit programma willen we ervoor zorgen dat Pijnacker-Nootdorp verkeersveilig en bereikbaar is en dat gebruik wordt gemaakt van schoon vervoer. Deze doelstellingen passen in de Omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp 2050, de Visie op Duurzame Mobiliteit en het Raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026. Onze gemeente heeft drie kernen, verschillende de buurtschapen en een relatief groot grondoppervlak. De voorzieningen liggen verspreid. Goed geschikt openbaar vervoer en goede wegverbindingen zijn belangrijk om snel bij voorzieningen en op het werk te komen. Daar horen ook genoeg parkeervoorzieningen voor auto en fiets bij.

Het is voor de veiligheid en de bereikbaarheid van groot belang dat de bestaande infrastructuur goed wordt beheerd. Onze plannen hiervoor leggen we vast in beheerplannen. Onze gemeente is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer (ov) en de fiets. Daarmee levert Pijnacker-Nootdorp een belangrijke bijdrage aan de agglomeratiekracht en het vestigingsklimaat van de regio. Om deze kwaliteiten te behouden werken wij met de MRDH aan:

  • Het realiseren van verbindende schakels in het fietspadennetwerk;

  • Behoud van de bestaande infrastructuur en verbinding met de steden;

  • Frequent en hoogwaardig openbaar vervoer tussen Delft en Zoetermeer via onze gemeente;

  • Frequentieverhoging van de E-lijn;

  • Mobiliteitsmanagement.

Een bereikbare gemeente

Om zicht te houden op de verkeersdruk monitoren we het verkeer op de belangrijkste wegen. In de eerste helft van 2023 zien we op de meeste wegen een lichte stijging van het verkeer ten opzichte van 2022. Alleen op de Katwijkerlaan is het verkeer sterk gedaald. Dat is echter een tijdelijk gevolg van werkzaamheden op de Berkelseweg in Zoetermeer. Omrijdend verkeer naar Pijnacker heeft in die periode ook voor wat meer verkeer op de Tuindersweg gezorgd, net als oplevering van nieuwe woningen in Tuindershof. Het verkeer is in 2023 weer bijna op het niveau van 2019 voor de coronapandemie. Er zijn in de tussentijd wel veel nieuwe woningen opgeleverd. De wegen kunnen de groei nog opvangen. Hoewel het soms druk is, zijn er geen structurele knelpunten op het wegennet.

Verkeerscirculatie

Om een scherper beeld te hebben voor de toekomst, zijn we in 2023 gestart met de voorbereidingen voor een analyse van de huidige en toekomstige verkeersstromen op basis van onze toekomstige (woningbouw) ontwikkelingen en de regionale ontwikkelingen. Het onderzoek voeren we uit in de eerste helft van 2024 en gaan daarna hierover met de raad in gesprek.

Parkeren

In de gemeente geldt de nota Parkeernormen 2021. Hierin zijn de parkeernormen vastgelegd die worden gebruikt bij het vaststellen van de parkeerbehoefte bij herontwikkelingen en nieuwe (woningbouw)ontwikkelingen. Ontwikkelingen zoals de opkomst van deelmobiliteit en de elektrische fiets en ambities op het gebied van leefbaarheid en klimaat zijn aanleiding om het huidige parkeerbeleid tegen het licht te houden. In maart 2023 heeft de raad de startnotitie 'actualisatie parkeerbeleid' vastgesteld. Hiermee zijn de inhoudelijke en procesmatige kaders voor de nieuwe parkeervisie bepaald. In september 2023 is de raad met een presentatie meegenomen in de ontwikkelingen op het vlak van parkeren en de dilemma's die hierbij spelen. De in het najaar uitgezette enquête heeft waardevolle informatie opgeleverd over de meningen en ervaringen van inwoners met parkeren in de gemeente. Daarnaast is ook veel informatie opgehaald tijdens bijeenkomsten met corporaties, ontwikkelaars en ondernemers. Alle input wordt meegenomen bij de verdere uitwerking van de parkeervisie. De planning is om deze in de tweede helft van 2024 aan de raad ter vaststelling aan te bieden.

Openbaar Vervoer

De gemeente heeft een goed dekkend netwerk aan openbaar vervoer-verbindingen. Reizigers weten het openbaar vervoer weer meer te vinden. Maar door de corona-crisis met veel minder reizigers, gestegen energiekosten en gebrek aan personeel kwamen de financiën bij de RET, HTM en EBS onder druk te staan. De MRDH heeft voor deze vervoerders in 2023 € 145 mln. gereserveerd zodat zij ook in de komende jaren een goed aanbod aan openbaar vervoer kunnen bieden.

Uit onderstaande grafiek blijkt dat er in 2023 flink meer gebruik is gemaakt van de E-lijn. De reizigersaantallen komen daarmee voor de metrohaltes Nootdorp en Pijnacker-Centrum dicht in de buurt van het pré-coronajaar 2019. Ook bij de halte Pijnacker-Zuid is sprake van een flinke groei ten opzichte van 2022. Maar bij deze halte is nog sprake van 12% minder reizigers dan in 2019.

Op dit moment beschikken we niet over vervoerscijfers van EBS, maar ook bij deze vervoerder is sprake van een stijging in reizigersaantallen.

Ook in 2023 is de buurtbus een waardevolle aanvulling op het vervoersaanbod van EBS, HTM en de RET geweest. In 2023 hebben de vrijwilligers van de buurtbus 14771 reizigers vervoerd. Dit is een forse stijging (58%) ten opzichte van 2022.

Een verkeersveilige gemeente

We werken op verschillende manieren aan de verkeersveiligheid in de gemeente. Dit doen we in de eerste plaats door de infrastructuur zo verkeersveilig mogelijk aan te leggen. We volgen hiertoe de duurzaam veilig inrichtingsprincipes. Daarnaast richten we ons op gedragsbeïnvloeding door middel van verkeers­educatie en voorlichting. Handhaving is ook van belang om verkeersveilig gedrag af te dwingen. Landelijk en regionaal is sinds enige jaren een stijging in het aantal verkeersongevallen te zien. Hoewel de verkeersongevalscijfers in onze gemeente lager liggen dan het landelijk gemiddelde, is ook in onze gemeente een stijging waarneembaar. Dit hangt samen met een stijging van de verkeersdrukte aan het einde van de coronabeperkingen.

De voorlopige cijfers voor 2023 laten echter weer een lichte daling zien van het aantal gewonden door verkeersongevallen: 133 gewonden ten opzichte van 140 gewonden in 2022. De meeste verkeersslachtoffers zijn fietsers (50%, waarvan 8% e-fietsers) en bromfietsers (25%). Bij de fietsers vallen de meeste gewonden bij 50-plussers (55%), bij de bromfietsers is dat de groep 18 tot 24-jarigen (48%). Inzet op verkeersveilige infrastructuur, voorlichting en handhaving blijft daarmee van groot belang.

Verkeersveilige infrastructuur

Goed onderhouden wegen zijn van belang voor de verkeersveiligheid. In 2023 hebben we onder meer groot onderhoud uitgevoerd aan de Laakweg, het Ruyvensche Molenpad en de rotonde aan de Molenaar Blonkweg.

Verlengde Komkommerweg

In juni 2023 heeft de raad ingestemd met de realisatie van de Verlengde Komkommerweg. Met deze weg heeft het vrachtverkeer vanuit het tuinbouwgebied Noordpolder een betere verbinding met de N470 en wordt de overlast van het vrachtverkeer in woongebieden beperkt. Daarbij leidt de Verlengde Komkommerweg tot een verbetering van de verkeersveiligheid op de Noordeindseweg en de Rijskade, waar vrachtverkeer dan niet langer meer gecombineerd hoeft te worden met het fietsverkeer.

Voorlichtingscampagne ‘Wij fietsen veilig op de rotonde’

Bij bijna elk ongeval op een rotonde is een fietser betrokken. In 2022 zijn we daarom gestart met een nieuwe campagne ‘Wij fietsen veilig op de rotonde’. Deze campagne is gericht op gedragsverandering bij fietsers en heeft drie speerpunten zijn: Maak oogcontact, rijd rustig en volg het fietspad. Campagnes gericht op gedragsverandering moeten structureel worden ingezet om effect te kunnen hebben. We hebben deze campagne daarom in 2023 herhaald en gaan hiermee ook in 2024 door.

Pilot handhaving

Bij het verbeteren van de verkeersveiligheid wordt langs drie sporen gewerkt, namelijk: 1) het realiseren van verkeersveilige infrastructuur; 2) het uitvoeren van educatie-en voorlichtingsprojecten en 3) handhaving op het naleven van het gewenste gedrag. Eind 2022/begin 2023 hebben we met het regionaal Handhavingsteam verkeer en de Basiseenheid van de politie gekeken naar de mogelijkheden om de samenwerking op dit gebied te versterken. Het resultaat van deze MRDH-pilot is dat we een beter beeld hebben over hoe handhavingsacties worden georganiseerd worden, hoe hierop aangehaakt kan worden en wie waarvoor het aanspreekpunt is.

Schoon vervoer

Om de bereikbaarheid van de gemeente zo optimaal mogelijk te houden, stimuleren wij onze inwoners en ondernemingen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer. En wanneer autogebruik noodzakelijk is, dan gaat de voorkeur uit naar emissieloos (elektrisch) vervoer.

Laadinfrastructuur

In 2022 heeft de raad de Laadvisie ‘Opgeladen naar 2030’ vastgesteld. In deze visie is beschreven hoe de gemeente een toegankelijk, betaalbaar en betrouwbaar laadnetwerk voor elektrische voertuigen wil realiseren. De gemeente stimuleert het elektrisch rijden door te zorgen voor voldoende oplaadpalen voor inwoners en werknemers die niet op eigen terrein kunnen opladen. Dit doen we in een concessie met EQUANS. In 2023 zijn er 47 nieuwe laadpalen geplaatst. In totaal staan er nu 220 laadpalen (440 oplaadpunten). In 2023 zijn ongeveer 10 laadpalen geplaatst op grond van verwacht toekomstig gebruik, dus niet op aanvraag. Daarmee zijn de laadpalen eerder beschikbaar voor nieuwe elektrische rijders. De doorlooptijd van alle in 2023 geplaatste laadpalen in Pijnacker-Nootdorp is gemiddeld 23 weken. Dit is een verbetering ten opzichte van 2022 (29 weken). Equans heeft meer capaciteit beschikbaar gesteld bij de aannemer voor de plaatsing. Knelpunt blijft echter de capaciteit bij Stedin voor de aansluiting.

Sommige e-rijders kunnen niet op eigen terrein laden, maar zouden toch van de eigen stroomvoorziening gebruik willen maken. Dit is technisch mogelijk door speciale kabelgoten, waarmee de laadkabel op een veilige manier van huis naar een openbare parkeerplaats kan worden geleid. In het najaar van 2023 zijn bij 20 inwoners kabelgoten geplaatst om zo meer ervaring op te doen met deze kabelgoten. In 2025 volgt de evaluatie van de pilot.

Metropolitane snelfietsroutes

De gemeente beschikt over een uitgebreid netwerk aan fietspaden. Met de opkomst van de e-bike is het voor veel fietsers ook haalbaarder geworden om langere afstanden met de fiets te overbruggen voor bijvoorbeeld werk of recreatie. Om het fietsen naar de omliggende steden sneller en comfortabeler te maken, werken we samen met de MRDH en de betrokken gemeenten aan twee metropolitane snelfietsroutes. In maart 2021 heeft de raad ingestemd met de aanleg van deze routes. In 2023 is het tracé voor de snelfietsroute Delft-Oude Leede-Rotterdam Alexander verder uitgewerkt en zijn de kostenramingen aangescherpt. Ook is een nadere studie uitgevoerd naar een belangrijke schakel in deze verbinding, de fiets-ecoverbinding over de A13. Aan de raad is in november 2023 voorgesteld om extra middelen ter beschikking te stellen voor de realisatie van deze route. Het raadsbesluit hierover wordt in februari 2024 verwacht. Voor de snelfietsroute Den Haag-Pijnacker is de Nieuwe Tolbrug over de Vliet een belangrijke schakel. In 2023/2024 is een studie uitgevoerd naar verschillende varianten voor deze brug. In 2024 nemen de betrokken partijen -waaronder de provincie- een besluit over een voorkeursvariant.