Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op acht prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten , het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2022 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 06 Collectieve voorzieningen

Hoofdactiviteit (rol): 6.01 Faciliteren van cultuurvoorzieningen

Uitvoeren cultuurnota

Uitvoeren van cultuurnota middels Uitvoeringsagenda 2020-2023

De hoofdlijnen uit de Cultuurnota en de uitvoeringsagenda zijn uitgevoerd.
In 2022 heeft de Open Monumentendag plaatsgevonden waar een negental monumenten bezocht konden worden.
De culturele organisaties hebben gebruik gemaakt van de diverse subsidieregelingen (waaronder het Innovatiefonds kunst en cultuur) en er is een tijdelijk kunstwerk gekozen voor in de openbare ruimte in Nootdorp.
De ontwikkeling van het sociaal cultureel centrum in Pijnacker is de ontwerpfase ingegaan en het huidige pand aan het Raadhuisplein wordt gebruikt als tijdelijke expositieruimte.

Uitwerking definitieve locatie cultuurhuis

Een uitgewerkt plan dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad

De ontwikkeling van het sociaal cultureel centrum in Pijnacker is in 2022 voortgezet. Er is gestart met de ontwerpfase. Hierbij worden de omgeving, het culturele veld en de raad betrokken. Op basis van het vervolgtraject worden de kosten voor de ontwikkeling verder in beeld gebracht. Er wordt naar gestreefd om medio 2023 over te gaan tot vaststelling van het definitieve ontwerp en de sloop van het Rabobankgebouw.

Hoofdactiviteit (rol): 6.02 Faciliteren samenkracht en burgerparticipatie

Uitvoeren subsidieregelingen

Initiatieven in de samenleving worden gestimuleerd en gefaciliteerd

Het stimuleren en faciliteren van initiatieven uit de samenleving is een continu proces. Hiervoor zijn drie subsidieregelingen beschikbaar:
- Buurtknip: er zijn 53 aanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn toegekend.
- Cultuurknip: er is één aanvraag ingediend (ondanks extra aandacht voor promotie van de Cultuurknip). Deze is toegekend. In 2023 besteden we opnieuw aandacht aan de Cultuurknip.
- Subsidieregeling voor activiteiten en evenementen van vrijwilligersorganisaties: er zijn (in 2022) tien aanvragen ingediend voor het organiseren van structurele activiteiten in 2023. Alle aanvragen zijn toegekend. Voor incidentele activiteiten/evenementen in 2022 zijn zes aanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn toegekend.

Hoofdactiviteit (rol): 6.03 Bepalen toegang sociaal domein (kern- teams)

Inrichten informatievoorziening en kwaliteit data

Een monitor sociaal domein die jaarlijks bij de Jaarrekening wordt gepresenteerd en meting cliëntervaring middels de Ervaringsmeter Pijnacker-Nootdorp

De monitor Sociaal Domein is in oktober aan de raad aangeboden. De monitor is ook gepresenteerd op de themabijeenkomst Sociaal Domein met de gemeenteraad en de Adviesraad Sociaal Domein.
De ervaringsmeter betreffende de WMO is opgeleverd en wordt in het eerste kwartaal van 2023 aan de raad aangeboden.

Invoeren richtinggevend kader en rekentool jeugdhulp

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de voortgang

Het richtinggevend kader, zoals dit is vastgesteld door de H10, maakt onderdeel uit van de werkzaamheden van de medewerkers van het Kernteam.

Uitvoeren regionaal convenant jeugdgezondheidszorg

Subsidieafspraken met Stichting Jeugdgezondheidszorg

Per 1 juli 2022 is een (nieuwe) wetswijziging ingegaan. Zwangeren en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie, krijgen een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg aangeboden. Gemeenten worden met deze wetswijziging verplicht, het prenatale huisbezoek in te kopen bij c.q. op te dragen aan dezelfde organisatie die de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor de gemeente uitvoert. Hiervoor is een plan opgesteld en zijn afspraken gemaakt met de JGZ, waarbij laatste bezig is met de operationalisering. Het prenataal huisbezoek aan (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie, is een belangrijke versterking van het actieprogramma Kansrijke Start.

Er zijn ook gezamenlijke ambities opgesteld, vanuit kansen die we met elkaar zien, om Kansrijke Start vanuit regionale inzet steviger neer te zetten.
De gezamenlijke ambities zijn:
1. Basis op orde, versterken verbindingen tussen medisch- en sociaal domein door inzet (vroeg)signaleringsinstrumenten en zorgpaden kwetsbare zwangere;
2. Beter aansluiten bij de doelgroep, door betrekken doelgroep bij de aanpak en door gezamenlijke informatievoorziening en scholing van de professionals (dezelfde taal spreken);
3. Versterken samenwerking met de zorgverzekeraars en huisartsen, rondom gezonde leefstijl en anticonceptie;
4. Monitoring en evaluatie op regioniveau.
Pijnacker-Nootdorp heeft gekozen voor ambitie 1, in samenwerking met de gemeente Delft. Hiervoor is in het vierde kwartaal een werkgroep opgericht.

Hoofdactiviteit (rol): 6.04 Bepalen uitvoering taken Wet Publieke Gezondheid

Uitvoeringsprogramma Nota lokaal gezondheidsbeleid 2020-2024 / Lokaal Preventieakkoord 2021-2023

Uitvoeren van het Lokaal Gezondheidsbeleid volgens de actiepunten uit het uitvoeringsprogramma en de ambities volgens het Lokaal Preventieakkoord

De ambities en acties uit het Lokaal Gezondheidsbeleid en het Lokaal Preventieakkoord worden zoveel mogelijk volgens planning uitgevoerd. Er zijn veel lokale en regionale partners betrokken bij de uitvoering.
In 2021 zijn minder middelen uitgegeven dan gepland, onder andere doordat de activiteiten 'Goedkoop Gezonde Voeding' en 'Voel je Goed', door Covid-19 pas in 2022 konden starten. Op grond van de meeneemregeling, heeft het ministerie toestemming gegeven, om de in 2021 niet uitgegeven middelen, over te hevelen naar 2022. De overgehevelde middelen zijn ingezet voor een nieuw project 'Sociaal Vitaal in Nootdorp'.
Daarnaast investeren we in beweegactiviteiten voor jongeren en volwassenen en besteden we extra aandacht aan alcoholpreventie gericht op jongeren.

Hoofdactiviteit (rol): 6.05 Faciliteren en regisseren preventieve en algemene voorzieningen in het sociaal domein

Dagbesteding voor inwoners met dementie in wijkcentra

Kwalitatief goede dagbesteding voor inwoners met dementie en vermindering van zorgdruk van hun mantelzorgers. Pilot uitvoeren met de SWOP.

Er nemen op dit moment 32 inwoners deel aan de (pilot) dagbesteding bij SWOP, waarbij zij gezamenlijk gebruik maken van 49 dagdelen per week.
De achtergrond van de deelnemers is uiteenlopend. Hierbij kan gedacht worden aan (beginnende) geheugenproblemen, GGZ problematiek, rouwverwerking, eenzaamheid en het ontlasten van de mantelzorger. Het overgrote deel van de deelnemers is actief bij de Kiezel in Delfgauw, twee deelnemers zijn actief in Keijzershof in Pijnacker.

Naast de deelnemers die wekelijks gebruik maken van de dagbesteding, worden er vanuit de SWOP contacten onderhouden met inwoners die incidenteel deelnemen of twijfelen over deelname. Door de personele uitbreiding (als gevolg van een pilot), is er ook meer ruimte om naast de specifieke aanmeldingen eerder te signaleren. Er is steeds meer aanloop van mensen uit de buurt die graag contact willen en reageren op het activiteitenaanbod

Aan de cursus 'De taal van dementie’ (een positieve aanpak in communicatie), die opnieuw aan vrijwilligers aangeboden is, hebben zeventien vrijwilligers deelgenomen, ook van de andere locaties. In het voorjaar van 2023 wordt deze training opnieuw aangeboden, zodat ook de vrijwilligers op de reservelijst en nieuwe medewerkers van de SWOP de training kunnen volgen.

Ontwikkelen van een visie op het voorliggend veld

Een ontwikkelde visie op het voorliggend veld dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd

De visie op het voorliggend veld wordt onderdeel van de in 2023 nieuw te ontwikkelen visie op het sociaal domein, zoals is opgenomen in het Raadsakkoord op hoofdlijnen 2022-2026 Bouwen aan de toekomst.

Uitvoeren en evalueren Sluitende aanpak personen met verward gedrag

Uitvoeren van de Sluitende aanpak personen met verward gedrag en een evaluatie

Uitvoering verloopt volgens de uitvoeringsagenda. De aanpak is in het tweede kwartaal van 2022 geëvalueerd. De raad is hierover geïnformeerd.

Uitvoeren en evalueren Wet verplichte GGZ

Uitvoeren van Wet verplichte GGZ middels uitvoeringsagenda en een evaluatie

De uitvoering verloopt volgens planning. In het tweede kwartaal is de raad middels een informatienota geïnformeerd over de uitvoering van de Wet verplichte GGZ.

Uitvoeren subsidieplan Fonds 1818, jaarprogramma 2022

Verbeterde samenwerking tussen netwerkpartijen, waaronder team schuldhulpverlening van gemeente. Maken nieuwe website die informatie bundelt voor inwoners en professionals. Trainen en inzetten vrijwilligers voor vroegsignalering.

In 2019 is er vanuit het netwerk Preventie, Schuldhulpverlening en Nazorg een aanvraag ingediend bij Fonds1818 voor het plan van aanpak 'Samen leren, samen doen'. Het doel van dit plan was de financiële zelfredzaamheid van inwoners te bevorderen door ervoor te zorgen dat mensen uit de schulden blijven (preventief) of er snel weer uitkomen (iedereen duurzaam schuldenvrij) en terugval voorkomen.
Om dit te realiseren, werd er ingezet op samen leren door casuïstiek te bespreken, samen doen door het preventieaanbod en de nazorg te verbreden en te verdiepen.
Het plan gold voor drie jaar en per jaar (2020, 2021 en 2022) werd er een jaarplan opgesteld. waarin de focus voor het betreffende jaar werd uitschreven en de activiteiten die dat jaar plaatsvonden. Het subsidieplan is eind 2022 afgelopen.
Omdat de partners van het netwerk hebben aangegeven de samenwerking te willen continueren, worden de netwerkoverleggen in 2023 gecontinueerd.
Met elkaar wordt beoordeeld wat de focus voor 2023 wordt.

Uitvoeren van het beleidsplan schuldhulpverlening

Via de P&C cyclus wordt er gerapporteerd over de resultaten van het beleidsplan

De uitvoering van het beleidsplan verloopt volgens plan. De raad is eind 2022 middels een voortgangsrapportage geïnformeerd over de cijfers en verdere inspanningen op het gebied van schuldhulpverlening, vroegsignalering en de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire.

Hoofdactiviteit (rol): 6.06 Faciliteren en regisseren preventieve voorzieningen jeugd

Evalueren inzet beweegcoaches

Een evaluatie en besluit over toekomstige inzet

In 2020 is het projectplan van de beweegcoaches 'Iedereen in beweging' vastgesteld. 2022 Is het laatste jaar van dit projectplan. Daarom is de inzet van de beweegcoaches geëvalueerd.
De evaluatie is inmiddels afgerond en op basis hiervan hebben de deelnemende partijen: SWOP, Pieter van Foreest, MEE VTV / ZHN, Ipse de Brugggen en de gemeente een nieuw projectplan 'Iedereen in beweging 2023-2026' opgesteld.
Hiermee wordt de inzet van de beweegcoaches voor de komende vier jaar gecontinueerd. Naast de doelgroepen senioren en aangepast sporten, richten de beweegcoaches zich ook op de (nieuwe) doelgroepen inwoners met obesitas en long-covid patiënten.

Uitvoeren van uitvoeringsplan preventie op het onderdeel jeugd

Uitvoeringsplan is samen met het veld in uitvoering

Het uitvoeringsplan preventief jeugdbeleid wordt in samenwerking met onze subsidiepartners uitgevoerd.
In het interventieplan ‘Grip op het sociaal domein in Pijnacker-Nootdorp’ is de maatregel ‘Preventie: ontwikkel visie op voorliggend veld’ uitgewerkt.
Op basis hiervan wordt de eerder vastgestelde visie op preventie jeugd herijkt, waarbij de scope wordt verbreed naar het hele voorliggende en preventieve veld in het sociaal domein. De visie op het voorliggend veld wordt onderdeel van de in 2023 nieuw te ontwikkelen visie op het sociaal domein.

Hoofdactiviteit (rol): 6.07 Faciliteren ondersteuning mantelzor- gers en vrijwilligers(zorg)

Uitvoeren van de Week van de mantelzorg

Week van de mantelzorg

Dit jaar heeft de Week van de Mantelzorg plaatsgevonden in juni in plaats van (zoals gebruikelijk) in november, rondom de Dag van de Mantelzorg.
Het plaats laten vinden in juni is door zowel de mantelzorgers, als door de organisatie, als positief ervaren. Er waren meer mogelijkheden voor buiten- en avondactiviteiten. Hierdoor zijn meer werkende mantelzorgers in de gelegenheid gesteld om zich aan te sluiten.
Tijdens de Week van de Mantelzorg is er door 166 mantelzorgers en 84 introducees deelgenomen aan 20 verschillende activiteiten. Meer dan de helft van de geënquêteerden blijkt jonger dan 65 jaar te zijn, waardoor een grote groep werkende mantelzorgers bereikt is. Deze editie is door de mantelzorgers beoordeeld met een 8,9.
Op de Dag van de Mantelzorg, 10 november, hebben mantelzorgers de mogelijkheid gekregen om te kiezen tussen het bezoeken van een theatervoorstelling of het E-book Ruimte voor jou. Er zijn 62 mantelzorgers met introducee naar de theatervoorstelling gegaan en zestien mensen hebben gekozen voor het E-book.

Hoofdactiviteit (rol): 6.08 Faciliteren sportvoorzieningen

Uitvoeren accommodatieplan binnensport 2018

Resultaten volgens accommodatieplan binnensport 2018

De uitvoering van het accommodatieplan binnensport verloopt volgens planning. Het laatste actiepunt betreft de realisatie van de nieuwe Jan Janssenhal in Nootdorp. In 2021 is een bouwer/constructeur geselecteerd. Deze is aan de slag gegaan met het ontwerp. Eind oktober is het Definitief Ontwerp vastgesteld.
In het vierde kwartaal is de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend.
De verwachting is dat de bouw start aan het begin van het tweede kwartaal van 2023 en dat de nieuwe Jan Janssenhal in 2024 in gebruik kan worden genomen. Tijdens de bouwperiode is een tijdelijke sportvoorziening beschikbaar. Deze is begin december in gebruik genomen.

Uitvoeren beheerplan buitensport 2020-2024

Resultaten volgens beheerplan buitensport 2020-2024

Vanwege de vele renovaties en investeringen in 2020 en 2021 ten behoeve van de kunstgrasvelden én het uitlopen van de wedstrijdcompetitie als gevolg van de coronamaatregelen, is het voor 2022 geplande groot onderhoud aan de natuurgrasvelden uitgesteld naar 2023 en verder. Een nieuwe planning voor het groot onderhoud aan de natuurgrasvelden wordt in het Beheerplan sportvelden 2024 -2027 opgenomen.

Uitvoeren investeringsplan sportvoor- zieningen PN 2018: kwaliteitsverbetering en uitbreiding hockey- en voetbalcapaciteit

Resultaten volgens investeringsplan sportvoorzieningen PN 2018

Alle kwaliteitsverbeteringen aan de sportvelden zijn volgens planning uitgevoerd, evenals de uitbreiding van de hockey- en voetbalcapaciteit. De uitbreiding van het parkeerterrein op sportcomplex de Groene Wijdte is in verband met de tijdelijke huisvesting van de Schatkaart met twee jaar uitgesteld.

Uitvoeringsprogramma beleidsnota sport en bewegen / lokaal sportakkoord

Thematische uitvoering actiepunten volgens beleidsnota / lokaal sportakkoord

Medio 2021 zijn extra financiële middelen van het rijk ontvangen voor de uitvoering van het Lokaal Sportakkoord. Dit heeft geleid tot het Addendum Lokaal Sportakkoord PN 2020-2022 met oude en nieuwe interventies en initiatieven op het gebied van sport en bewegen voor 2021 en 2022.
- Bewegend Leren t.b.v. het primair onderwijs: in het laatste kwartaal is een inspiratiebijeenkomst georganiseerd. Dit heeft geleid tot de aanmelding van zes basisscholen die in januari met een train-de-trainer traject zijn gestart, met een doorloop tot medio 2023.
- Samenwerking Inclusief sport en bewegen met negen Haaglanden gemeenten voor verbreding vraag en aanbod aangepast sporten en samenwerking in de regio 2021-2022.
- Verenigingsondersteuning sport voor advisering én individuele en collectieve ondersteuning van alle sportaanbieders bij diverse vraagstukken.
- Vitaliteitsscan voor sportverenigingen: hoe vitaal is de sportvereniging en waar liggen kansen om dit te verbeteren.
Als gevolg van arbeidsmarktontwikkelingen was de functie van verenigingsadviseur sport (binnen het team van Team4Talent) enige tijd vacant, met als gevolg dat het uitvoeren van de vitaliteitsscan is opgeschoven naar 2023. Inmiddels is de functie weer ingevuld.
De gemeente heeft een regierol bij de uitvoering van de acties en interventies volgens het Lokaal Sportakkoord.