Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op vier prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2022 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 03 Mobiliteit

Hoofdactiviteit (rol): 3.01 Faciliteren efficiënt gebruik van de beschikbare weg- en parkeercapaciteit

Monitoren wegen

Terugblik bij jaarrrekening op verkeerstellingen op diverse wegen in de gemeente

In de eerste helft van 2022 was er, over het algemeen, meer verkeer op de weg dan in 2021. In deze periode waren er nog wel minder verkeersbewegingen dan in het pré-coronajaar 2019.
In de tweede helft van 2022 lag het aantal verkeersbewegingen weer op het oude niveau van 2019. Dit heeft niet geleid tot structurele doorstromingsproblemen op het wegennet.

Hoofdactiviteit (rol): 3.02 Faciliteren van een schone vervoerswijze keuze

Uitvoeren programma Duurzame Mobiliteit 2019-2022

MRDH-uitwerking frequentieverhoging samenloopdeel E-lijn en lijnen 3 en 4.

In 2022 heeft het Rijk definitief middelen toegekend voor de verbetering van het openbaar vervoer-netwerk in de regio. De MRDH gebruikt deze bijdrage onder meer om het samenloopdeel van de E-lijn en de lijnen 3 en 4 te verbeteren. Hiermee kan in 2028 de frequentie van de E-lijn omhoog naar 12 ritten per uur.
De MRDH heeft in 2022 de plannen verder uitgewerkt. We hebben nog geen informatie over de uitvoering en de planning.
De verwachting is dat in 2023 een Bestuurlijke Overeenkomst wordt gesloten, waarin wederkerige afspraken worden gemaakt over de uitvoering tussen de gemeente, de vervoerders en de MRDH.

Onder meer: Uitvoering acties Fietsplan/ Uitwerking regionale snelfietsroutes (samen met de MRDH en andere betrokken gemeenten)/ Uitwerking visie laadinfrastructuur en concessie openbare laadinfrastructuur

IN 2022 heeft de raad het Fietsplan 'Gelukkig op de fiets!' vastgesteld. Dit plan bevat een breed palet aan maatregelen dat het fietsen in de gemeente moet stimuleren. Het gaat hierbij onder meer om de realisatie van twee metropolitane (snel)fietsroutes.
De samenwerkingsovereenkomst voor de snelfietsroute Delft-Rotterdam Alexander is in juli 2022 ondertekend.
In 2022 is het schetsontwerp van deze route uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp met een geactualiseerde financiële raming. Daarnaast is de bestuurlijke, financiële en ruimtelijke haalbaarheid van het ecologiedeel van de fietsverbinding over de A13 in een aparte studie nader onderzocht.
De resultaten van de onderzoeken worden in het voorjaar van 2023 aan de raad voorgelegd.

In 2022 is de snelfietsroute Den Haag-Pijnacker verder uitgewerkt.
De samenwerkingsovereenkomst voor deze route wordt op z'n vroegst in het voorjaar van 2023 verwacht.
Het streven is om de routes in 2026 gereed te hebben. Dit met uitzondering van de zogenoemde complexe schakels, zoals de beoogde fiets-ecologieverbinding over de A13, die deel uitmaakt van de fietsroute Delft-Rotterdam Alexander. Deze schakels mogen op een later moment worden gerealiseerd.

In 2022 heeft de raad de Laadvisie 'Opgeladen naar 2030' vastgesteld. Met deze visie wil de gemeente de aanleg van laadinfrastructuur faciliteren.
In de Laadvisie is uit veiligheidsoverwegingen ervoor gekozen om laadkabels over trottoirs niet toe te staan. Via kabelgoten kunnen laadkabels in het trottoir worden gelegd. Met een pilot wordt ervaring opgedaan met deze kabelgoten.
De raad is eind december 2022 geïnformeerd over de opzet van de pilot.
De verwachting is dat de pilot in het voorjaar van 2023 start. Maar dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van externe projectbegeleidingscapaciteit en de beschikbaarheid van materialen.

Uitwerken MRDH-programma ‘uitbreidingen en verbeteringen P+R’

Inrichtingsplannnen stationsgebieden (mobiliteitshubs) Nootdorp en Pijnacker-Zuid bij ontwikkeling bedrijvenpark Heron en Centrumlijn.

Heron:
De gemeente, de MRDH en de RET hebben in een startdocument de ambities voor de ontwikkeling van station Nootdorp en omgeving verkend.
Daarbij is ook gekeken naar de mogelijke kostenverdeling en subsidiemogelijkheden.

MRDH en RET moeten intern duidelijkheid hebben over beschikbaarheid van financiële middelen om investeringsmomenten en daaruit voortvloeiende fasering en randvoorwaarden te kunnen bepalen.
Daarnaast is het mogelijke programma op de aangrenzende bedrijfskavels op Heron van invloed op het toekomstige gebruik van het metrostation.

Inmiddels is aan een extern ontwerpbureau opdracht gegeven voor een schetsontwerp voor de stationsomgeving. Bij deze ontwikkeling is er ook aandacht voor de participatie met reizigers, werknemers en omwonenden.
Planning is dat het schetsontwerp in het eerste kwartaal 2023 wordt afgerond.De raad wordt vervolgens geïnformeerd.

Centrumlijn:
in 2022 is de aanbesteding van de ontwikkeling en realisatie van ruim 300 woningen en een mobiliteitshub afgerond. Het stationsplein moet voor de reizigers en voor de buurt een aantrekkelijke ontmoetingsplek worden. Het definitieve ontwerp voor deze locatie wordt in 2023 gemaakt.

Hoofdactiviteit (rol): 3.03 Faciliteren van verkeersveilig gedrag

Uitvoeren projectenagenda verkeersveiligheid

Onder meer: Verkeersveiligheidsaudit Kerkweg Nootdorp, Verbetering kruispunten Katwijkerlaan/Niewkoopseweg en Katwiikerlaan/Reesloot, Besluit herinrichting S-Bocht Delftsestraatweg, Delfgauw (afhankelijk van uitkomsten lopende onderzoeken)

Verkeersveiligheidsaudit Kerkweg Nootdorp:
In 2022 zijn de omwonenden geïnformeerd over de mogelijke oplossingsrichtingen om de veiligheid op de Kerkweg, de Veenweg en de aansluiting op de Oudeweg te verbeteren.

Verbetering kruispunt Katwijkerlaan/Nieuwkoopseweg:
Het definitieve ontwerp van de verbinding, is eind mei 2022 besproken met de omwonenden en overige belanghebbenden. De benodigde gronden zijn verworven. Na afronding van de bestemmingsplanprocedure wordt naar verwachting rond zomer 2023 gestart met de uitvoering van het kruispunt. Op dat moment is er ook meer zicht op de totale doorlooptijd van de uitvoering.

Verbetering kruispunt Katwijkerlaan/Reesloot:
Het definitieve ontwerp is eind mei 2022 aan de omgeving voorgelegd. De realisatie wordt in 2 delen uitgevoerd:
- Deel 1: Reesloot tot Katwijkerlaan (incl. tijdelijke dam)
Gepland is om in het voorjaar van 2023 te starten met de uitvoering.
- Deel 2: S-bocht Katwijkerlaan. Dit deel is gekoppeld aan de ontwikkelingen van de reconstructie van de Katwijkerlaan (o.a. vervanging kering/damwand en verwerving van een stukje grond). In 2023 wordt gestart met de benodigde bestemmingsplanwijziging. De planning van de uitvoering is afhankelijk van de totale reconstructie.

Hoofdactiviteit (rol): 3.04 Regisseren van instandhouding basisinfrastructuur

Actualisatie parkeerbeleid

Implementatie geactualiseerde Nota parkeernormen met een paraplubestemmingsplan/ (Nachtelijke) parkeertelling

De raad heeft het Parapluplan 2022 in oktober 2022 vastgesteld. Hiermee is de Nota parkeernormen 2021 voor de gehele gemeente van kracht. De nota wordt gebruikt om de parkeerbehoefte te bepalen bij de ontwikkeling van nieuwe functies, zoals woningbouw.
De nachtelijke parkeertelling is eind 2022 gehouden.
De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt bij de beoordeling van omgevingsvergunningen. Daarnaast biedt dit onderzoek ook informatie voor de komende actualisatie van het gemeentelijk parkeerbeleid.

Start actualisatie parkeerbeleid (in samenhang met parkeertelling)

In het najaar van 2022 is een onderzoek gehouden naar de parkeersituatie in de woonwijken. Deze informatie wordt onder meer gebruikt bij de actualisatie van het parkeerbeleid. Als eerste stap hiertoe wordt aan de raad in het voorjaar van 2023 een startnotitie aangeboden.

Alle beheerplannen minimaal eens per vier jaar actualiseren

Geactualiseerd beheerplan Wegen

Het Beheerplan wegen 2022-2025 is in september door de raad vastgesteld.

Doelmatig en duurzaam beheer van het areaal aan wegen, civiele kunstwerken en openbare verlichting

Uitgevoerd beheer conform de beheerplannen voor Wegen, voor Civiele Kunstwerken en voor Openbare Verlichting

De uitvoering van het beheer en onderhoud aan het areaal aan wegen, civiele kunstwerken en openbare verlichting verloopt conform de uitvoeringsprogramma's.
De beheerplannen Spelen en Openbare verlichting zijn in december door de raad vastgesteld.
Het beheerplan Civiele Kunstwerken is behandeld in de raadsvergadering van januari 2023.

Uitvoeren programma Duurzame Mobiliteit 2019-2022

Uitvoering besluitvorming Verlengde Komkommerweg

Met betrokken eigenaren zijn verkennende gesprekken gevoerd over verwerving van benodigde gronden. Voorjaar 2023 wordt de raad vertrouwelijk geïnformeerd over de keuzes in de haalbaarheidsstudie Verlengde Komkommerweg.