Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op drie prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2022 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 08 Veiligheid en duurzaamheid

Hoofdactiviteit (rol): 8.01 Bepalen van randvoorwaarden om veilig te kunnen wonen, werken en recreëren

Handhavend optreden met het oog op openbare orde en veiligheid

Voortgangsrapportage over inzet en prioriteiten op basis van uitvoeringsplan Integrale veiligheid en Handhavingsuitvoeringsplan

De voortgangsrapportage over dit onderwerp zou in het derde kwartaal 2022 ter informatie aan de raad worden aangeboden. Dit is niet gelukt omdat er prioriteit is gegeven aan de ontwikkeling van het nieuwe Integrale Veiligheidsplan, het nieuwe Handhavingsuitvoeringsplan en het Uitvoeringsplan aanpak ondermijning.
De voortgangsrapportage is in begin 2023 ter informatie aan de raad verzonden. De inzet op de prioriteiten kan dan ook worden afgezet tegen de jaarcijfers van de politie.

Hoofdactiviteit (rol): 8.02 Regisseren en faciliteren van veiligheid en leefbaarheid door en met inwoners, bedrijven en partners

Handhavingsuitvoeringsplan 2022

Resultaten conform het Handhavingsuitvoeringsplan

Het HUP 2023 is in december 2022 door het college vastgesteld. De financiële dekking voor de uitbreiding van de boa-formatie in het HUP is in januari ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.

Het nieuwe Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 wordt opgesteld

Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 wordt eind 2022 vastgesteld

Het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 is in het tweede kwartaal van 2023 ter vaststelling aan de raad aangeboden. Doordat de startnotitie pas na de zomer in 2022 aan de raad kon worden aangeboden, heeft de ontwikkeling van het Veiligheidsplan vertraging opgelopen.

Participatietraject starten voor input Integraal Veiligheidsplan 2023-2026

Geslaagd participatietraject met bruikbare gegevens

Het participatietraject is zo goed als afgerond. De interviews, themasessies en de veiligheidsconferentie hebben plaatsgevonden. De concept versie van het IVP is eind januari 2023 met de partners en deelnemers van de veiligheidsconferentie gedeeld voor feedback.

Vervolg uitvoering en evaluatie Integraal Veiligheidsplan 2020- 2021

Geslaagde evaluatie met bruikbare input voor nieuw op te stellen nota

De evaluatie van het IVP 2018 - 2022 is in het derde kwartaal van 2022 ter informatie aan de raad aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 8.03 Regisseren en faciliteren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en energieneutrale gemeente

Duurzaam en doelmatig beheer en onderhoud van hemelwaterafvoer en riolering

Het Gemeentelijk Rioleringsplan 2018-2021 wordt in 2022 geactualiseerd

Het VGRP 2022-2025 is in februari door de raad vastgesteld.

Faciliteren van verdere ontwikkeling van lokale warmtenetten en een regionaal warmtenet binnen de glastuinbouwgebieden in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp

Voortgang verduurzaming warmte is voortaan onderdeel van de integrale voortgangsrapportage energie

Over de totale energietransitie wordt jaarlijks gerapporteerd in een voortgangsrapportage.
Daarin wordt ook de stand van zaken van het regionale warmtenet meegenomen. De rapportage is in het eerste kwartaal 2023 aan college en raad aangeboden.
De energiecrisis heeft invloed op de voortgang van de ontwikkeling van warmtenetten. De vraag naar alternatieve warmte stagneert, waardoor warmtenetten moeizaam tot stand komen.

Invoeren Omgekeerd Inzamelen volgens Uitvoeringsplan Grip op Grondstoffen

In 2022 wordt de uitrol gevolgd en bijgestuurd waar nodig

In januari 2022 is Het Nieuwe Inzamelen bij de appartementencomplexen ingevoerd; hiermee is de invoering van HNI voltooid. In 2022 zijn de resultaten van het afvalscheiding gemonitord.

In december 2022 is de raad geïnformeerd over het beoogde proces om de mogelijkheden voor de verdere doorontwikkeling van het afval- en grondstoffenbeleid een vervolg te geven.

Klimaatbestendig en gasloos Klapwijk

Voortgang Klapwijk is voortaan onderdeel van de integrale voortgangsrapportage energie

De raad heeft in mei 2022 besloten om het proces om te komen tot een aanbod aan bewoners met HVC te doorlopen. In de eerste helft van 2023 wordt het resultaat aan de raad aangeboden en wordt een investeringsbeslissing gevraagd om het warmtenetwerk aan te leggen.

Samenwerken Regionale Energie Strategie Rotterdam Den Haag

Uitvoeringsagenda Regionale Energie Strategie Rotterdam Den Haag

In 2022 is in de regio gewerkt aan een 2.0 versie van de RES. Onze inbreng is vastgelegd in het Energietransitieplan en de Omgevingsvisie.
De RES 2.0 zal nadere invulling geven aan de wijze waarop ambities gerealiseerd kunnen worden. Oplevering is voorzien in 2023.

Uitvoeren beheer en onderhoud gemalen in de gemeenten Delft en Leidschendam-Voorburg volgens de Gemeenschappelijke regeling samenwerking gemalen en persleidingen stedelijk afvalwater

Uitvoering conform Gemeenschappelijke Regeling

Ambtelijk is uitgesproken door de gemeente Leidschendam-Voorburg, Delft en Pijnacker-Nootdorp om de dienstverleningsovereenkomsten (GR) te verlengen. Er wordt een evaluatie opgesteld welke in het eerste kwartaal 2023 zal worden aangeboden aan de afzonderlijke drie gemeenteraden. De drie gemeenten zijn opdrachtgever.
De uitvoering van de DVO's wordt verzorgd door het NAD-gemalenbeheer.

Uitvoeringsprogramma Energietransitie

Resultaten conform het uitvoeringsprogramma

Het uitvoeringsprogramma heeft vijf deelprogramma's:
1. Bewustwordingsprogramma "Met Energie Aan de Slag"
Dit programma richt zich op energiebesparing en energieopwekking. Met het regionale energieloket werken we een de verbeterde informatie, zowel digitaal als fysiek en starten we centrale inkoopacties voor warmtepompen en isolatie. Daarnaast geven we invulling aan de energiearmoede.
2. Warmte
Op basis van het Energietransitieplan gaan we met en per buurt of clusters van buurten gedetailleerde plannen maken om aardgasvrij te worden. Klapwijk is de eerste wijk en we zijn in 2022 gestart met 's-Gravenhout. Daarnaast werken we aan een gebiedsdekkende infrastructuur warmte in regionaal verband.
3. Beleid elektriciteit
De toename van opwek door zon en elektrische mobiliteit vraagt capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Dit vraagt verzwaring door extra transformatorhuizen en eventueel opslag van elektriciteit.
4. Mobiliteit
De gemeente heeft beleid ontwikkeld voor laadpaalinfrastructuur en werkt in MRDH verband aan de bewustwording van duurzame mobiliteit (waaronder fietsplannen).
5. Verduurzaming eigen vastgoed
De gemeente heeft haar eigen vastgoed verduurzaamd en is het maatschappelijk vastgoed aan het vernieuwen.

De activiteiten zijn divers. Over de voortgang per activiteit/project van het uitvoeringsprogramma wordt de raad geïnformeerd in een jaarlijkse rapportage energietransitie. Deze rapportage over 2022 is in het eerste kwartaal van 2023 aan de raad aangeboden.