Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op acht prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten , het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2023 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 06 Collectieve voorzieningen

Hoofdactiviteit (rol): 1. Investeren in voorzieningen voor sport en cultuur en faciliteren van sportieve en culturele activiteiten

Actualiseren accommodatieplan binnensport

Beschikbaarheid van goed onderhouden binnensportaccommodaties

Vooruitlopend op het actualiseren van het Accommodatieplan binnensport, voeren we in het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024 een capaciteitsonderzoek binnensportaccommodaties uit. Het geactualiseerde accommodatieplan binnensport wordt in het tweede kwartaal van 2024 aan de raad aangeboden.

Actueel houden (Addendum) Lokaal Sportakkoord

Een up-to-date uitvoeringsprogramma sport en bewegen op basis van de aanpak van het Lokaal Sportakkoord

In de eerste helft van het jaar is het Sportakkoord PN 2023-2026 opgesteld. Dit nieuwe Sportakkoord is met inbreng vanuit sport-, onderwijs- en kinderopvanginstellingen en andere maatschappelijke organisaties tot stand gekomen. Het Sportakkoord PN 2023-2026 is medio 2023 ter informatie aan de raad aangeboden en is in uitvoering.

Opstellen eindevaluatie Cultuurnota, inclusief uitvoeringsagenda 2020-2023

Evaluatieverslag met een voorstel voor een nieuw uitvoeringsprogramma

Door capaciteitsknelpunten wordt pas in 2024 een start gemaakt met de startnotitie cultuur, waarbij tevens teruggeblikt wordt op de periode tussen 2019 en 2024. In de startnotitie wordt een voorstel gedaan voor een geactualiseerde cultuurnota en uitvoeringsagenda. De startnotitie inclusief evaluatie cultuurnota wordt in het begin van 2025 opgeleverd.

Realiseren (nieuwe) Jan Janssenhal

Start bouw (nieuwe) Jan Janssenhal op de huidige locatie

In juni is de bouw van de nieuwe Jan Janssenhal van start gegaan. De bouw verloopt volgens planning. Naar verwachting wordt de nieuwe Jan Janssenhal aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd.

Realiseren Sociaal Cultureel Centrum Pijnacker

Een vastgesteld en door de betrokken partijen gedragen definitief ontwerp (DO) en start aanbestedingsprocedure

Het ontwerpproces van het Sociaal Cultureel Centrum is in 2023 afgerond, waarbij er een door de betrokken partijen gedragen ontwerp opgesteld is. In 2024 wordt het voorstel voor de realisatie van het Sociaal Cultureel Centrum met het ontwerp en de uitwerking van de exploitatiebegroting en investeringskosten voorgelegd aan de raad.

Realiseren voorziening voor sport en bewegingsonderwijs als onderdeel van de IKC ontwikkeling locatie Groen van Prinstererlaan

Start bouw van de sportvoorziening, als onderdeel van de IKC ontwikkeling aan de Groen van Prinstererlaan

In juli is de bouw van de voorziening voor sport en bewegingsonderwijs aan de Groen van Prinstererlaan (als onderdeel van de IKC ontwikkeling Pijnacker Noord) van start gegaan. De bouw verloopt volgens planning. Naar verwachting wordt het onderwijs- en sportcluster aan de Groen van Prinstererlaan in oktober 2024 opgeleverd.

Uitvoeren beheerplan sportvelden 2020-2023

Beschikbaarheid van goed onderhouden buitensportaccommodaties

Tijdens de zomerperiode is conform planning groot onderhoud uitgevoerd aan veld 4 op sportpark Centrum en veld 3 op sportpark 's Gravenhout in Nootdorp. In Pijnacker is op sportcomplex De Groene Wijdte extra onderhoud verricht aan veld 4. Tevens is het korfbalcomplex van Avanti gerenoveerd.

Uitvoeren cultuurnota

Resultaten volgens uitvoeringsagenda 2020-2023

De hoofdlijnen van de Cultuurnota Verbinden door cultuur worden uitgevoerd, zoals diverse activiteiten op de Uit-agenda, in samenwerking met Pijnacker-Nootdorp-Cultuur, de Open Monumentendag, Cultuureducatie met Kwaliteit in het basisonderwijs, wisselende exposities in het voormalige Rabobank gebouw in Pijnacker en de afronding van het ontwerpproces voor het Sociaal Cultureel centrum. Hiernaast zijn er in samenwerking met de historische verenigingen van Pijnacker en Nootdorp verschillende monumentenborden in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw vormgegeven, die in 2024 onthuld worden.

Er zijn in 2023 8 aanvragen toegekend voor de Cultuurknip. Hiermee zijn initiatieven op het gebied cultureel erfgoed, literatuur en poëzie, muziek, dans, filosofie en fotografie ondersteund.

Uitvoeren subsidieregelingen

Initiatieven in de samenleving worden gestimuleerd en gefaciliteerd

Het stimuleren en faciliteren van initiatieven uit de samenleving is een continu proces. Hiervoor zijn drie subsidieregelingen beschikbaar:
- Buurtknip: er zijn in 2023 69 aanvragen ingediend (41 aanvragen voor een straat, 19 aanvragen voor een wijk), waarvan er 60 toegekend zijn.
- Cultuurknip: er zijn in 2023 acht aanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn toegekend.
- Subsidieregeling voor activiteiten en evenementen van vrijwilligersorganisaties: er zijn in 2023 acht aanvragen ingediend voor het organiseren van structurele activiteiten in 2024. Alle aanvragen zijn toegekend.
Voor incidentele activiteiten/evenementen zijn er in 2023 tien aanvragen ingediend. Acht aanvragen zijn toegekend.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Uitvoeren en monitoren van een actueel Lokaal Gezondheidsbeleid

Uitvoeringsprogramma Nota lokaal gezondheidsbeleid 2020-2024 / Lokaal Preventieakkoord 2021-2023

Uitvoeren van het Lokaal Gezondheidsbeleid volgens de actiepunten uit het uitvoeringsprogramma en de ambities volgens het Lokaal Preventieakkoord

De uitvoering van het Lokaal Gezondheidsbeleid verloopt voorspoedig, waarmee we werken aan een gezonde leefstijl voor jongeren en volwassenen, preventie genotsmiddelen, bevorderen van welbevinden (inclusief het tegengaan van eenzaamheid) en werken aan een gezonde leefomgeving. Het huidige beleid loopt af in 2024. In september 2023 is de raad geïnformeerd over de voortgang van het Lokaal Gezondheidsbeleid en Lokaal Preventieakkoord en de vooruitblik naar het nieuwe gezondheidsbeleid waar in 2024 een start mee wordt gemaakt. Ook wordt hierin de verbinding gezocht met de nieuwe taken voor de gemeente op het gebied van gezondheid (brede SPUK/ Gezond en Actief Leven Akkoord) en de nieuwe visie op het sociaal domein, maar ook flankerend beleid: zoals Milieu/Groen-, Sport- en Onderwijsbeleid.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Faciliteren, regisseren preventieve en algemene voorzieningen SD

Doorontwikkeling dementievriendelijke gemeente

Kwalitatief goede zorg voor inwoners met dementie en vermindering zorgdruk van hun mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen terecht bij de mantelzorgconsultenten van de SWOP voor informatie, voorlichting en advies in de vorm van lotgenotencontact, individuele ondersteuning en informatieve (groeps)bijeenkomsten. Hiernaast wordt de vrijwillige terminale zorg aangeboden. Tevens kunnen mantelzorgers en degene voor wie zij zorgen terecht bij de zinvolle daginvulling, dat vanaf 2024 behoort tot het structurele aanbod van de SWOP.

In juni heeft de Week van de Mantelzorg plaatsgevonden. De Week van de Mantelzorg van 5-10 juni werd gewaardeerd met een 8,8 en er hebben zich 166 mantelzorgers ingeschreven. In totaal is er 404 keer meegedaan aan een activiteit. Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, heeft de SWOP een inspirerende lezing over geluk en positieve gezondheid georganiseerd, waarvoor mantelzorgers, zorgvragers en professionals uitgenodigd waren.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Faciliteren maatschappelijke (netwerk)organisaties die ouders, kinderen/ jongeren helpen bij vragen over opvoeden/ opgroeien

Creëren ontmoetingsplekken voor de jeugd

Een aangepaste en uitgebreide ontmoetingsplek voor de jeugd in Nootdorp

In mei 2023 is de pumptrack in Nootdorp geopend. Hiermee is een voorziening voor de (oudere) jeugd gerealiseerd, waar zij kunnen spelen, sporten en ontmoeten. Aanvullend werken we nog aan een overkapping voor een zitplek bij deze voorziening. Hier is behoefte aan bij de jongeren. In Delfgauw is bij de skatebaan een dug-out gerealiseerd. In 2024 verkennen we de mogelijkheden tot uitbreiding van ontmoetingsplekken in de gemeente.

Uitvoeren regionaal convenant jeugdgezondheidszorg

Subsidieafspraken met Stichting Jeugdgezondheidszorg

Er zijn subsidieafspraken gemaakt met Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ). Naast afspraken over de uitvoering van het wettelijke basistakenpakket zijn lokale afspraken gemaakt over de inzet van het programma Stevig ouderschap, schoolverzuimtrajecten en inzet voor statushouders. Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) gaat de JGZ vanaf 2024 een belangrijke rol spelen in de ketenaanpakken Kinderen naar Gezond Gewicht en Kansrijke Start.

Uitvoeren van het jeugdbeleid in samenwerking met subsidiepartners

Subsidieafspraken met maatschappelijke organisaties op het gebied van jeugdbeleid

Met gro-up buurtwerk (jongerenwerk), Jong Perspectief, Humanitas Home-Start en stichting MEE Integrale Vroeghulp zijn subsidieafspraken gemaakt. Hiermee is in 2023 uitvoering gegeven aan de uitgangspunten zoals die in het kader preventief jeugdbeleid zijn bepaald.