Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op vier prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2023 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 02 Economie en glastuinbouw

Hoofdactiviteit (rol): 1. Kwaliteit verbeteren bestaande economische gebieden

In samenwerking met stakeholders en ondernemers werken aan de toekomstbestendigheid van Bedrijvenpark Boezem

Gebiedsgericht omgevingsprogramma Boezem

In samenwerking met de stakeholders en ondernemers is een Ontwerp Omgevingsprogramma voor bedrijvenpark de Boezem opgesteld. Dit ontwerp is op 21 september 2023 vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak door de gemeenteraad. Op het ontwerp zijn vier zienswijzen ingediend. Deze hebben niet geleid tot aanpassingen in het ontwerp. Het definitieve Omgevingsprogramma voor de Boezem wordt in februari voorgelegd aan het college.

Via Businesspark Haaglanden de juiste bedrijven, kennis en expertise naar onze bedrijventerreinen halen

Jaarplan 2023 en jaarverslag 2022 Businesspark Haaglanden

In 2023 is, mede in opdracht van BPH, onderzoek gedaan naar kansen om de 17 bedrijventerreinen in de Haagse regio beter te benutten. De uitkomst van dit door Stec uitgevoerde onderzoek is dat er inderdaad kansen zijn voor ‘extra ruimte’ bij het optimaal benutten van bouwvlakken. De randvoorwaarden om dit ook daadwerkelijk te realiseren moeten nog worden ingevuld. Verder is in 2023 gestart met een onderzoek naar de mogelijke doorontwikkeling van BPH als organisatie. Dit onderzoek loopt door in 2024.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Verduurzamen en vergroenen bedrijventerreinen

Aanjagen, stimuleren en faciliteren van groene bedrijfskavels en gevels

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

De laatste bedrijfskavels op de bedrijvenparken Heron en Boezem Oost worden middels een openbare selectie procedure verkocht.
In de selectie worden enkele verplichtingen de koper opgelegd zoals het plaatsen van hagen op de grens met de openbare ruimte en het maken van parkeervakken met grastegels.
In de beoordeling en waardering van de inschrijvingen is de score op het gebied groen en klimaatadaptatie als onderdeel meegenomen. Het vertaalt zich in het aantal bomen die de ondernemer op zijn kavel wil realiseren. Een keuze lijst met bomen is daartoe opgesteld. Bomen hebben het voordeel dat ze goed zijn voor waterregulering, biodiversiteit, voorkomen hittestress en geven een kwalitatieve groene impuls aan een terrein. Groen en klimaatadaptatie bepaalt bijna 1/3 van de maximale totale score.

Als gemeente maken we bovendien keuzes om de nieuwe bedrijvenparken te vergroenen. Ten gunste van groen worden stoepen versmald en overbodige stoepen komen te vervallen. Daarnaast worden extra bomen gepland en wordt bekeken de biodiversiteit te stimuleren door nestkasten en of bijenhotels te plaatsen,

Faciliteren en participeren in (gezamenlijke) verduurzamingsprojecten. Waaronder het project ‘Smart Grid’ Boezem en de ‘Energie Dashboards’

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

"Bedrijvenpark Heron geeft vervolg aan het dashboard duurzaamheidsprestaties door op het gebied van energie en circulariteit nieuwe stappen te zetten. Daarover voert de vereniging overleg met partijen waaronder de gemeente. De vereniging bedrijvenpark Heron heeft als ambitie het bedrijvenpark zo snel mogelijk Paris proof te maken. Daarnaast wordt in 2024 gestart met de energiecoach voor ondernemers. Daarmee kunnen we collectieve verduurzamingsinitaitieven van ondernemeners en verenigingen samen verder brengen. De eerste stap is het samen met de verenigingen verkennen voor welke initiatieven draagvlak is bij ondernemers.


Hoofdactiviteit (rol): 3. Herstructurering en innovatie glastuinbouw

Het ontwikkelen van gebiedsgerichte toekomstprofielen voor de lokale glastuinbouwgebieden

Gebiedsgericht omgevingsprogramma glastuinbouw Pijnacker Oost

Op basis van de in 2023 door het college verstrekte bestuursopdracht wordt gewerkt aan het opstellen van de kaderstellende notitie voor het omgevingsprogramma voor alle glastuinbouwgebieden in Pijnacker-Nootdorp. De kaderstellende notitie wordt in de eerste helft van 2024 aangeboden aan de gemeenteraad.

Samen met stakeholder en bedrijfsleven werken aan een samenhangend toekomstbeeld 2050 voor het economisch cluster Greenport

Regionale Economische Strategie

In samenwerking met de Greenport West-Holland is in 2023 gewerkt aan een nadere uitwerking en vertaling van de ruimtelijke economische strategie. Deze strategie wordt in 2024 betrokken bij het opstellen van het Omgevingsprogramma Vitale Glastuinbouw.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Meer menging van functies in de centra

Samen met vastgoedeigenaren, ondernemers en stakeholders werken aan bruisende vitale centra, met meer ruimte voor menging van functies

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

In 2023 hebben we voor de verschillende centra geïnvesteerd in de samenwerking tussen ondernemers, vastgoed en gemeente. Zo is begin 2023 de samenwerkingsovereenkomst 'gezamenlijk centrummanagement' voor Pijnacker-centrum verlengd en is gewerkt aan de uitvoering van het actieplan voor 2023. Voor Parade zijn in het laatste kwartaal constructieve gesprekken gestart om de samenwerking nieuw leven in te blazen, nadat deze eerder in het jaar op de klippen was gelopen. In het eerste kwartaal 2024 worden de hernieuwde samenwerkingsafspraken naar verwachting vastgelegd.

Hoofdactiviteit (rol): 5. Versterken economische vernieuwing

Citymarketing blijven inzetten om de positie van Pijnacker-Nootdorp in de regio te versterken

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Er wordt voortgebouwd op het laatste jaarplan van citymarketing. Het wordt ingezet als middel om de lokale positie te versterken en bijzonderheden onder de aandacht van inwoners te brengen. In juni is daarom opnieuw een citymarketing magazine verschenen. De website van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp is geactualiseerd met een hernieuwde Uitagenda. Daarnaast zijn er evenementen ondersteund zoals De Verbeelding en De Bieslanddagen.

Faciliteren en stimuleren initiatieven op het gebied van digitalisering en circulaire economie

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Onze aanpak ten aanzien van digitalisering en circulaire economie omvat het faciliteren en aanmoedigen van ondernemersinitiatieven. Binnen onze mogelijkheden reageren we op de ondersteuningsbehoefte van ondernemers en leggen we verbindingen met het regionale aanbod. We zijn voortdurend in gesprek met ondernemers en ondernemersverenigingen. In 2023 hebben we van ondernemers geen specifieke ondersteuningsverzoeken ontvangen of kunnen vaststellen. Voor andere thema's, zoals duurzaamheid, waar wel vraag naar ondersteuning was, hebben we in 2023 informatie verstrekt, ondernemers geïnformeerd over subsidiemogelijkheden en bijeenkomsten voor ondernemers gefaciliteerd.

Herijken van de visie op citymarketing samen met Raad, maatschappelijk werkveld en stakeholders

Beleidsvisie citymarketing

De gemeenteraad is in november 2023 middels de actieve informatieplicht geïnformeerd over de ontwikkelingen rond Citymarketing.

Participeren in de regionale projecten van de MRDH op het gebied van economische vernieuwing

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Er zijn twee projecten vanuit de MRDH mede gefinancierd, namelijk het omgevingsprogramma de Boezem en het onderzoek naar energieopslag op de Boezem. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft in 2023 actief geparticipeerd op de MRDH-thema's werklocaties, MKB-innovatie en aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt.

Pijnacker-Nootdorp profileren als aantrekkelijke duurzame en innovatieve vestigingsplaats voor ondernemers via citymarketing

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Er wordt voortgebouwd op het laatste jaarplan van citymarketing. Het wordt ingezet als middel om de lokale positie te versterken en bijzonderheden onder de aandacht van inwoners te brengen. In 2023 is vanuit citymarketing ingezet op het verbreden van de HogeNoodApp, deelname van horecabedrijven aan Orange the World en zijn bedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan een praktische welkomst-boodschappentas voor nieuwe inwoners. In deze tas zitten vouchers die ingewisseld kunnen worden bij het lokale bedrijfsleven. Daarmee maken nieuwe inwoners gelijk kennis met de producten en diensten die in Pijnacker-Nootdorp worden geleverd. Daarnaast is in 2023 het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp Magazine voor de negende keer verschenen. In 2023 is bovendien, in nauwe samenwerking met Omroep West, een inspirerende documentaire gemaakt over thema’s als zorg, verbinding, activiteit en groen.

Samen met stakeholders en bedrijfsleven uitvoering geven aan het Werkboek Oostland

Overzicht van inspanningen en resultaten via het jaarverslag Economie

Het afgelopen half jaar is er weinig voortgang geboekt op de nog resterende projectplannen uit het Werkboek Oostland.Toch erkennen de Oostland-leden het belang van samenwerking en informatie-uitwisseling om de uitdagingen in de tuinbouwsector het hoofd te bieden. De Provincie Zuid-Holland heeft daarom een voorstel gedaan om dit samenwerkingsverband anders vorm te geven. Bestuurlijk moet hierover nog afstemming en besluitvorming plaatsvinden. Inhoudelijk heeft het voor Pijnacker-Nootdorp geen consequenties; in het in 2024 op te stellen Omgevingsprogramma Vitale Glastuinbouw komen alle onderwerpen aan de orde.