Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op zeven prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2023 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 05 Onderwijs en kinderopvang

Hoofdactiviteit (rol): 1. Realiseren basisvoorzieningen in de eigen woon- en leefomgeving

Actualiseren (jaarlijks) Integraal Huisvestingplan Kindcentra (IHPK) v.w.b. het onderwijshuisvestings-programma

Actueel overzicht huisvestingsprojecten kindcentra, inclusief ontwikkelingen

Eind februari 2023 is het Integraal Huisvestingsplan Kindcentra (IHPK) vastgesteld door de raad. Het IHPK is tot stand gekomen in samenwerking met het onderwijs en de kinderopvang en bevat onze visie op huisvesting onderwijs en opvang en onze beleidsambities.

Opstellen (jaarlijks) onderwijs huisvestingsprogramma 2023

Een bekostigingsplafond om het programma uit te voeren

Het (concept) programma onderwijshuisvesting 2024 is in augustus door het college vastgesteld en voor zienswijzen voorgelegd aan de schoolbesturen tijdens een Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) in september. Het definitieve programma is in oktober door het college vastgesteld. Dit programma wordt in de loop van 2024 in uitvoering genomen.

Participeren in de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven

Voortgezette samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland dragen financieel bij aan de samenwerking tussen het voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven in Oostland (Stichting SOB). Afspraken over de samenwerking zijn vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst SOB. De huidige overeenkomst loopt tot en met 2025. Een programmamanager zorgt dat de activiteiten van SOB (waaronder stages en bedrijfsbezoeken) worden uitgevoerd. In het najaar 2023 is de gemeentelijke bijdrage 2024 en 2025 vastgesteld.

Uitvoeren subsidieregeling peuteropvang en VVE

Een voorschools aanbod van goede kwaliteit voor de jeugd tot vier jaar

SkippyPePijN en Gro-Up kinderopvang hebben een subsidieaanvraag ingediend voor het aanbieden van VVE-peuteropvang in 2023 in onze gemeente. Beide aanvragen zijn beoordeeld en toegekend.

Voeren op overeenstemming gericht overleg (OOGO) binnen de regionale samenwerkingsverbanden passend onderwijs

Uitvoering regionale afspraken over het versterken van samenwerking onderwijs en zorg

Het OOGO is het bij wet verplichte “op overeenstemming gericht overleg” waaraan wordt deelgenomen door de vertegenwoordigers (bestuurders en/of beleidsmedewerkers) van de samenwerkingsverbanden PPO en VO Delflanden en de ambtelijke vertegenwoordiging van de betrokken gemeenten: Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.
Het OOGO is bedoeld om de afstemming en samenwerking te optimaliseren tussen het ondersteuningsbeleid, aanpak en werkwijzen van de samenwerkingsverbanden en het jeugdzorgbeleid, werkwijzen en aanpak binnen de betrokken gemeenten. In overleg tussen het samenwerkingsverband en de gemeenten zijn gemeenschappelijke thema’s op de beleidsagenda gezet en zijn werkgroepen ingericht.

In 2023 is onder andere gewerkt aan:
1. De realisatie van een Samen Naar School Klas (SNSK) op de Triangel in Delfgauw. De SNSK is een initiatief van de stichting Iep, de gemeente, de school en het samenwerkingsverband PPO Dellanden. Een Samen Naar School Klas is een voorbeeld van inclusief onderwijs;
2. Het opzetten van een werkwijze voor VO-scholen om anderstalige leerlingen die langer dan twee jaar in Nederland zijn een passend onderwijsaanbod te bieden;
3. Het in beeld brengen van het grensverkeer van leerlingen in de regio, met als doel:
- afspraken maken over samenwerking tussen lokale teams en scholen bij grensverkeer van leerlingen binnen Haaglanden;
- afspraken maken over vereenvoudiging van de financiering van onderwijs- en zorgaanbod bij grensverkeer van leerlingen binnen Haaglanden.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Stimuleren samenwerking onderwijs en opvang in (integrale) kindcentra

Uitvoeren Lokaal Educatieve Agenda (LEA)

De LEA werkagenda is samen met de betrokken partners in uitvoering

In 2023 is samen met de onderwijs- en jeugdpartners gewerkt aan een nieuwe Lokaal Educatieve Agenda (LEA). In december hebben wij de LEA 2024 vastgesteld. De LEA 2024 is de visie en leidraad voor het lokaal onderwijsbeleid voor de komende jaren. Vernieuwend in deze LEA zijn een meer wijkgerichte i.p.v. op thema gerichte aanpak en meer aandacht voor IKC vorming.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Een actieve aanpak van schooluitval en stimuleren behalen startkwalificatie

Uitvoeren Leerplichtwet / Regionaal Meldpunt Coördinatie voortijdig schoolverlaten (RMC)

Rapportage jaarverslag leerplicht / RMC

Het jaarverslag leerplicht-RMC 2022-2023 heeft vertraging opgelopen in verband met nieuwe systemen. Het voornemen is om het het jaarverslag in het tweede kwartaal van 2024 op te stellen en de raad hierover te informeren door middel van een informatienota.

Hoofdactiviteit (rol): 4.Ondersteunen lokale partners bij ontwikkelen en versterken basisvaardigheden volwassenen educatie

Ondersteunen lokale partner(s) voor organiseren Taalhuis

Aanbod aan activiteiten om de Nederlandse taal (beter) te lezen, leren en begrijpen

Pijnacker-Nootdorp ontvangt educatiemiddelen van het rijk. Deze middelen worden jaarlijks vastgesteld. Een deel van deze middelen wordt ingezet om de activiteiten van het Taalhuis Pijnacker-Nootdorp te financieren. De activiteiten van het Taalhuis zijn gericht op laagdrempelig taalonderwijs en activiteiten zoals taalcafés. De activiteiten staan open voor alle inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven. De activiteiten worden georganiseerd voornamelijk op de locaties bibliotheek in Pijnacker en CulturA & Zo in Nootdorp. In het najaar is de subsidie 2024 voor bibliotheek Oostland vastgesteld. De subsidie is verdubbeld ten opzichte van 2023, omdat het Taalhuis in de loop van 2024 het aanbod aan taalvragers gaat actualiseren. Om te borgen dat het Taalhuis de werkzaamheden kan blijven uitvoeren wordt een extra medewerker aangenomen. In 2023 waren er 100 deelnemers aan de verschillende informele taalactiviteiten van het Taalhuis, zoals taalontmoetingen, taalcafé's en taalmaatjes.

Ontwikkelen aanbod basisvaardigheden taal, rekenen, digitale en sociale vaardigheden

Op de vraag afgestemd aanbod van de lokale partners gericht op basisvaardigheden taal, rekenen, digitale en sociale vaardigheden

We werken in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal verplicht samen op het gebied van taalonderwijs voor volwassenen. Het formele taalonderwijs is in 2022 aanbesteed aan NL Training en Toptaal. Pijnacker-Nootdorp maakt vooral gebruik van het taalaanbod van NL Training. Dit is volledig gericht op het bereiken van niveauverhoging en staat open voor alle inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven van de Nederlandse taal. In de praktijk zijn het vooral inwoners met een niet Nederlandse achtergrond (maar geen inburgeraars, want die volgen een apart traject). De cursussen duren gemiddeld drie tot zes maanden. Het taalonderricht wordt verzorgd in Pijnacker op de locatie van de bibliotheek. De financiering van deze trajecten loopt uitsluitend via de educatiemiddelen die we jaarlijks ontvangen van het rijk. We gaan in 2024 opnieuw met Zoetermeer en de regiogemeenten kijken of en hoe we de inkoop van formele taaltrajecten opnieuw vorm kunnen geven (aanbesteden of op andere wijze inkopen). In 2023 hebben twee groepen van tien personen een formeel taaltraject (t.b.v. niveauverhoging) gevolgd van NL Training.